Wat doen de kinderen

Houden van vee

Worden koeien en kalveren na alle mond- en klauwzeer-perikelen nu beter behandeld en leven varkens nu in grotere hokken na de varkenspest? `Houden van vee en vlees' is het thema van het Nationale Kinderboerderijen-weekend zaterdag en zondag op zo'n 115 kinderboerderijen. Alle vragen die je over het welzijn van dieren hebt, kan je stellen en op sommige boerderijen worden bijvoorbeeld demonstraties gegeven door schaapscheerders. Een overzicht van deelnemende kinderboerderijen en hun activiteiten is te vinden op www.kinderboerderijenweekend.nl.

Je knaagdier knuffelen

Zet je favoriete rat, muis, gerbil, hamster, degoe, cavia of chinchilla in een mandje en neem haar/hem gezellig dit weekend mee naar het Knagerfestijn in het Arnhemse Openluchtmuseum. Er is een `huis'keuring door echte keurmeesters en als je niet de hele tijd met je knaagdier wil sjouwen dan kan je hem naar de `knaagdierenoppas' brengen. Er staan knaagdierenclubs met hun zelfgefokte dieren en een internationale jury deelt prijzen uit. Er wordt informatie gegeven aan kinderen of ouders die een nieuw huisdier willen aanschaffen en verder kan je meedoen met de Knaagquiz met een bekende quizmaster, de Knaag Grand Prix op de racebaan, Knuffel je Knaagdier en Mep de Muis.

Knagerfestijn op za en zo 28 en 29 april van 10-17u in het Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, Arnhem. Toegang kinderen 4 t/m 12 jaar E7,30, vanaf 13 jaar E10,50. Inl www.openluchtmuseum.nl of 026-3576266.

Veranderen

Op Koninginnedag kan je van 11-13u gratis naar Villa Zebra, Museumpark in Rotterdam, maar als toegangsbewijs moet je wel een koninklijk attribuut meenemen: een kroon, prinsessenjurk en je mag zelfs een troon meesjouwen. Vanaf 13u kan je met je spulletjes op het plein voor Villa Zebra op de vrijmarkt gaan staan (opbrengst voor jezelf) en heb je geen zin om je oude spullen te verkopen, doe dan mee aan de workshop en verander ze in iets moois (kosten workshop E3,50). Inl 010-2411717.

Vechten

De Graven van Holland slaan van zaterdag 27 april t/m zondag 5 mei hun tenten op binnen de vestingwallen van het Muiderslot. Hun gevolg bestaat uit ridders, schildknapen en pages, koopmannen, boogschutters, zwaardvechters, soldaten, een schrijver, jonkvrouwen, marketentsters en een kokkin, allemaal gekleed in 15de eeuwse kledij. Ze vertellen over hun leven en werk in de middeleeuwewn; er zijn demonstraties van het maken van pijlen, schilden en maliënkolders, de kokkin laat haar kookkunst zien, de schrijver toont zijn middeleeuwse schoonschrift en ook wordt er muziek uit die tijd gespeeld. Vechten deden ze natuurlijk ook veel in de middeleeuwen en dagelijks kan je zwaardvechters en handboogschieters aan het werk zien. En wil met een heuse hellebaard (soort lange stok met een bijl) leren omgaan? Geef je dan op voor de hellebaardtraining.

Middeleeuwenweek van 27 april t/m 5 mei op het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden van 10-17u za en zo van 13-17u. Toegang van 4-12 jaar E5,50 vanaf 13 jaar E7. Inl info@muiderslot.nl of www.muiderslot.nl

Naar de film gaan

He tis mei 1958. Annika en Märten, twee weeskinderen, brengen de zomer door bij de begrafenisondernemer Johanson, een echte zuurpruim. Johanson heeft drie regels om zich te beschermen tegen teleurstellingen: wees nooit gelukkig, denk niet dat je iets betekent en verwacht niks van het leven. Maar Annika en Märten lappen Johansons' regels aan hun laars, worden elkaars beste vrienden en verzinnen plannen om de begrafenisondernemer toch gelukkig te maken. De Beste Zomer is een van de films op Vrienden door Dik en Dun, het Kinderfilmfestival dat van 28 april t/m 15 mei in zeven Brabantse theaters wordt gehouden. Behalve De Beste Zomer worden vertoond: Cirkelientje, Kaas en Liefde, Ikingut, Karlsson Duimpje, Kijk ik Vlieg, De Kleine Vampier, Lucky en Zorba, Pudding Tarzan, Rode Laarsjes, Ronja de Roversdochter, Selma en Johanna, Tsatsiki en Het Zakmes. De films zijn te zien in Chassé Cinema Breda; Plaza Futura Eindhoven; Filmhuis Helmond; De Bussel Oosterhout; De Groene engel Oss; Fidei et Arti Oudenbosch en FilmFoyer in Tilburg. Inl 076-5303197 of www.brabant.film.nl

Meefeesten

Op zoek naar nog meer leuke kinderactiviteiten in de Meivakantie? Neem dan eens een kijkje op de www.kinderpretpagina.nl! Hier staan tientallen tips vermeld voor een middagje uit. Zo kan je naar de Romeinen in het Bijbels Openluchtmuseum, het kindertheater van Het Land van Jan Klaassen, vogelverschrikkers maken in het Nederlands Openluchtmuseum, naar het Eerste Pokémon festival in het Land van Ooit, meelopen met de speciale kinderrondleiding in Het Aardbeienland, naar de Open Cockpitdagen van het Militair Luchtvaart Museum, een griezelspeurtocht doen in Kasteel De Haar, of een echte jonkvrouw ontmoeten in het Legermuseum. Ook de Vereniging voor Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer heeft weer kindermiddagen en ontdekkingstochten georganiseerd en behalve deze speciale Meivakantie-kinderactiviteiten staan er nog meer dan 1.000 mogelijkheden voor een leuk uitje in deze vakantie.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.