Vormgeving

De best verzorgde Boeken 2001

In het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn tot 26 mei de 48 Best Verzorgde Boeken van 2001 te zien. Omslagen, bindwerk, typografie, fotografie en papier van 410 in Nederland uitgegeven boeken op het gebied van fictie, non-fictie, businesspublicaties, kunst- en architectuurboeken werden door een vakjury beoordeeld. Het was het grootste aantal inzendingen voor Best Verzorgde Boeken sinds 1987.

De tentoonstelling – die later nog te zien zal zijn in het Institut Néerlandais in Parijs en op de Frankfurter Buchmesse – gaat vergezeld van de catalogus De Best Verzorgde Boeken 2001 The Best Dutch Book Designs. In dit boek wordt de `state of the art' van de Nederlandse boekproductie in een internationaal vergelijkend onderzoek geplaatst. Jurylid Carel Kuitenbrouwer trad op als gastredacteur en vroeg schrijvers en publicisten uit alle delen van de wereld om over de situatie van het boek in hun land te berichten.

Over de Best Verzorgde Boeken is haast voortdurend wel iets te doen. Wisseling van geldschieters, kritiek in de vakpers, gemor van uitgevers met gevoelens van miskenning, gekrakeel van ontwerpers over het vermeend incestueuze karakter van de erkenning. Volgens de jury is er echter één constante: zo worden in de eerste plaats niet het vakmanschap en de technische beheersing beloond, maar veeleer de experimentele innovaties en conceptuele vondsten die `het vak verder brengen'. En juist dat laatste maakt de tentoonstelling een jaarlijks terugkerende happening.

T/m 26 mei in het Stedelijk Museum Amsterdam, Paulus Potterstraat 13 Amsterdam. Open: dagelijks 11-17u.

Inl.: 020-5732911