Voorkeur Theater

Nora, een poppenhuis

De Rotterdamse regisseur Gerrit Timmers van het Onafhankelijk Toneel heeft zes maanden in Marrakech gewerkt aan Nora, het befaamde pre-feministische toneelstuk van Henrik Ibsen.

Het hele Marokkaanse gezelschap gaat met deze authentieke, openhartige en in dramatisch opzicht krachtige voorstelling op tournee door Nederland. Timmers' onderliggende thema is het gevangen zitten tussen twee culturen. Ibsens tragedie is verplaatst naar de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Het interieur is een wonderlijk plaatje van ontheemding.

Opmerkelijk open en rücksichtlos is de uitbeelding van mannelijk heerszuchtig gedrag jegens vrouwen. Het gevecht van de vrouw om haar vrijheid is zeker in Marokkaans-Nederlandse kringen actueel. Nora heeft een gat in haar hand en brengt met financieel gestuntel haar man, een sociaal klimmende bankbediende in de problemen. Nora's inzicht dat ze het keurslijf van een liefdeloos huwelijk niet langer kan verdragen, wordt overtuigend en met fraaie vertwijfeling gespeeld.

T/m 5 mei O.T. Theater, Müllerpier, Rotterdam.

Out now!

Overtuigend cabaretdebuut van Jan Jaap van der Wal (22), die de afgelopen jaren al veel ervaring opdeed in het stand-up-circuit van de Comedytrain en als vast panellid van het satirische TROS-programma Dit was het nieuws. Van der Wal schudt de grappen uit zijn mouw over wonen in Amsterdam, onecht engagement, Efteling-attracties en kinder-tv van vroeger en nu – en vraagt zich als ,,aanstormend cabaretier'' af wat er nog aan de kaak te stellen valt.

26 april Nieuwegein De Kom, 27 april Spijkenisse De Stoep, 1 mei Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 2 mei Maastricht Theater aan het Vrijthof.

Prefab Four

Theatergroep Orkater maakt rock `n' roll-theater over The Monkees, de nep-beatgroep uit de jaren zestig. Gijs Scholten van Aschat schreef de licht-absurdistische scènes afgewisseld met vele aanstekelijke Monkees-hits. De voorstelling is genomineerd voor de NRC Publieksprijs. Wegens de enorme belangstelling besluit de groep de tournee op 29 en 30 mei met extra voorstellingen in het Amsterdamse Carré. Inl020-6060606/www.orkater.nl

25 april Middelburg Schouwburg. 26 april Gouda Schouwburg. 27 april Arnhem Schouwburg. 1 mei Breda Chassé. 2 mei Tilburg Schouwburg.

En verder

Hamlet 26-28 april Amsterdam Stadsschouwburg, 1-2 mei Rotterdamse Schouwburg; Mannen met vaste lasten door cabaretiers van Muiswinkel en van Vleuten 26 april Deventer Schouwburg, 27 april Rotterdam Zuidplein, 29 april Gouda Schouwburg, 1 mei Rijswijk Schouwburg, 2 mei Capelle a/d IJssel Isala; Dagboek voor jou, liefste door acteur Rein Edzard 26, 27 april Theater Pepijn, Den Haag; De diva en de divan Karin Bloemen en Cor Bakker in een show: 1 mei Lelystad Agora, 2 mei Cuijk Streekschouwburg; 30 jaar theater door Mini & Maxi t/m 4 mei Den Haag Kon. Schouwburg.