Voorkeur Bioscopen

Kaos

In 1985 bewezen Paolo en Vittorio Taviani opnieuw hun talent met deze hartstochtelijke verfilming van vijf verhalen van Luigi Pirandello, waarin ze, temidden van een hard, majestueus Siciliaans landschap, laten zien dat het Noodlot niet altijd onwrikbaar hoeft te zijn. In de nu opnieuw uitgebrachte versie ontbreekt het laatste van de vijf delen, getiteld Requiem. Kaos blijft een onvoorstelbaar mooie film over het Italië dat de Taviani's zo beminnen over mensen met werkhanden in de kleine dorpen, waar de tijd langzamer lijkt te verglijden dan in de grote steden. Van het Italië dat de stammoeder is van de opera, haar muziek en haar vormgeving, die te uitgekiend en te veelbetekend is om haar gemakkelijk af te doen met botte termen als `kitsch' of `sentimenteel'.

Regie: Paolo en Vittorio Taviani. Met: Margarita Lozano, Omero Antonutti, Claudio Bigagli, Franco Franchi, Régina Bianchi, Ciccio Ingrassia. Amsterdam: Bellevue en Filmmuseum.

8 Femmes

In de film 8 femmes van François Ozon ziet de sneeuw op het land eruit als filmsneeuw. Het huis waarin Ozon zijn acht vrouwen samenbrengt, staat midden in dat witte tapijt. Het Franse wonderkind Ozon (Sous le sable) bewerkte het obscure Franse toneelstuk 8 femmes, een moordmysterie in Agatha Christie-stijl, tot een octet voor de fine fleur van de Franse actrices.

Regie: François Ozon. Met: Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Danielle Darrieux, Ludivine Sagnier, Firmine Richard. In 20 bioscopen.

Heist

David Mamet (1947) laatste film met Gene Hackman en Danny DeVito, heet Heist, dat prachtige Engelse woord voor een inbraak, een kraak, een overval zonder geweld. Hackman speelt de meester-inbreker. Wat Heist tot een originele film maakt, is de klinische, maar speelse benadering van Mamet. Niet alleen speelt hij met taal en met de ironie van onwelkom geweld, maar vooral met de kunst van het oplichten.

Regie: David Mamet. Met: Gene Hackman, Delroy Lindo, Danny DeVito, Rebecca Pidgeon, Sam Rockwell, Ricky Jay, Patti LuPone, Jim Frangione. In 7 bioscopen.

En verrder

Fat Girl Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, Filmmuseum. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; Atanarjuat, The Fast Runner Amsterdam: The Movies, Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; Ghost World Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: The Movies. Eindhoven: Plaza Futura. Helmond: Filmhuis Helmond; Gosford Park in meer dan 12 theaters; The Man Who Wasn't There in meer dan 10 theaters.