Twee wethouders in duobaan op één zetel

Het nieuwe college van B en W van de gemeente Losser telt twee wethouders die samen één zetel zullen delen. A.Klaver van de lokale partij Gemeentebelangen '93 en J. Benneker (VVD) staan de komende vier jaar voor ieder 50 procent op de loonlijst van de gemeente. Wel hebben zij ieder hun eigen portefeuille. Klaver houdt zich bezig met sociale zaken en verkeer en Benneker met sport en cultuur.

,,Ik zie mezelf als een volwaardig lid van het college'', zegt Klaver. De andere twee wethouders in Losser worden geleverd door het CDA. De constructie kwam uit de bus doordat een college met twee partijen niet op voldoende draagvlak in de raad kon rekenen.

Klaver (63) zat de afgelopen jaren in de WAO, Benneker gaat zijn wethoudersbaan combineren met het lesgeven op een middelbare school. Het komt vaker voor dat gemeenten parttime wethouders aanstellen, maar tot dusver was er dan sprake van een dienstverband van ongeveer 70 à 80 procent. In Delft wordt een wethouder van studentenpartij Stip na twee jaar afgelost door een collega van dezelfde partij.

Losser is met 23.000 inwoners groot genoeg voor vier wethouders, maar daar is volgens burgemeester N. van den Nieuwboer bewust van afgezien. ,,We moeten hier flink bezuinigen en dan kun je het niet maken om een vierde wethouder aan te stellen. Nu moeten de zittende wethouders maar wat harder werken.''

De gemeenteraad moet nog beslissen of de twee duobaan-wethouders bij stemmingen in het college van B en W één of twee stemmen mogen uitbrengen. Klaver vindt dat hij en Benneker beiden een stem moeten krijgen. ,,Mijn standpunt kan niet halfslachtig zijn.''

Praktisch heeft de constructie in Losser weinig gevolgen, behalve dan dat er een extra wethouderskamer moet worden ingericht. ,,We hebben even gespeeld met de gedacht om twee bureaus op één kamer te zetten, maar dat werkt niet'', zegt Klaver.