Tsjechen: decreten Beneš onaantastbaar

Het Tsjechische parlement heeft zich als één man achter de Beneš-decreten opgesteld. Unaniem nam het parlement gisteren een motie aan waarin gesteld wordt dat de juridische en eigendomsverhoudingen die het gevolg zijn van de decreten ,,niet ter discussie staan, onaantastbaar zijn en niet kunnen worden veranderd''.

Ook president Václav Havel, die de afgelopen maanden juist probeerde om de discussie rond de Beneš-decreten te sussen, steunt de motie. De Tsjechen kiezen op 14 en 15 juni een nieuw parlement. De kwestie van de Beneš-decreten is uitgegroeid tot een thema waar geen politicus omheen kan.

Parlementsvoorzitter Václav Klaus noemde de motie een uiting van de zorg over pogingen in het buitenland ,,om de internationale betrekkingen te compliceren en het publiek onzeker te maken''.

De omstreden decreten, genoemd naar de toenmalige president Edvard Beneš, vormen de juridische basis voor de onteigening en uitzetting van Sudeten-Duitsers en Hongaren in 1945 uit Tsjechoslowakije. Drie miljoen etnische Duitsers en Hongaren werden verdreven omdat ze in de oorlog de kant van de bezetter zouden hebben gekozen. De Duitsers gingen vooral naar Beieren en Oostenrijk.

In Duitsland en Oostenrijk is al scherp gereageerd op het onwrikbare standpunt van het Tsjechische parlement. Volgens de Beierse CSU ademt de motie van het Tsjechische parlement de geest van 1940. ,,De Tsjechische regering werkt zichzelf in een hoek'', aldus Christian Smidt van de CSU. ,,Niemand trekt de Tsjechische grenzen in twijfel. Maar veel mensen wachten op een gebaar van Tsjechië.'' Erika Steinbach van de Bund der Vertriebenen noemt de motie ,,een bewijs van een vreselijke bunkermentaliteit''.

In Oostenrijk herhaalde de extreem-rechtse FPÖ dat Tsjechië geen EU-lid kan worden zolang de decreten rechtsgeldig zijn. De conservatieve kanselier Schüssel stelt zich minder hard op. Hij wil met de Tsjechen praten, maar pas na de verkiezingen, als er een nieuwe Tsjechische regering is.