Topman van Vivendi blijft op zijn post

Bestuursvoorzitter J.M. Messier van het Franse mediaconcern Vivendi blijft aan als hoogste man ondanks aanhoudende kritiek van aandeelhouders en werknemers van het bedrijf.

Dit bleek gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering in Parijs waar circa 5.000 investeerders waren komen opdagen. Messier transformeerde Vivendi de afgelopen jaren van een waterleidingbedrijf naar een mediaconglomeraat waarvan onder meer de Universal filmstudio's en de vroegere Philipsdochter Polygram deel uitmaken. De metamorfose heeft geleid tot een schuldenberg van 14,2 miljard euro.

Messier ontving de afgelopen twee weken een storm van kritiek, tot het hoogste politieke niveau aan toe. Aanleiding was het ontslag van Canal Plus-topman P. Lescure, die een boegbeeld is van de Franse televisieomroep. Verder is de beurskoers sinds begin dit jaar met 40 procent gedaald. Een groep aandeelhouders en werknemers van de onderneming roepen al enige tijd om zijn aftreden.

Volgens Messier is het afgelopen jaar één van een paradox geweest. ,,Onze strategie heeft impact maar dat vinden we niet terug in de beurskoers. De oplossing van dit probleem is...''. ,,Ontslag!'', schreeuwde een aandeelhouder. Vervolgens werd er luid geapplaudiseerd. Messier maakte de zin af met het woord ,,transparantie''.

De Fransman verdedigde zijn strategie door te wijzen op de behaalde operationele resultaten. Deze zijn volgens hem goed. Verder presenteerde het bedrijf gisteren sterkere eerstekwartaalresultaten dan verwacht. Maar volgens analisten worden de cijfers vooral gestut door een minderheidsbelang in een telecombedrijf. Het hart van de onderneming, het uitgeven van muziek, films, educatieve boeken en internet, hebben het moeilijk.

Messier moest gisteren een grote tegenslag incasseren toen aandeelhouders het omvangrijke en controversiele optieprogramma afkeurden. Volgens Messier is deze vorm van beloning cruciaal voor het aantrekken van managers met toptalent, met name in de entertainmentindustrie.

Messier is niet vertrokken omdat hij onvoorwaardelijk wordt gesteund door zijn raad van commissarissen, die tot het Franse establissement behoren. Daarin zitten onder meer topman B. Arnault van het luxewarenconcern LMVH, S. Tchuruk van telecombedrijf Alcatel en H. Lachmann van de elektrotechnische producent Schneider. Wel is duidelijk dat de commissarissen meer openheid van Messier verwachten richting aandeelhouders.