Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Rechtstreeks uit het politiebureau Karnebeek in Den Haag een uitzending over de veiligheid en criminaliteit. En een discussie tussen de Kamerleden Peter van Heemst (PvdA)em Theo Rietkerk (CDA) over de toenemende criminaliteit. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Gesprek met de Israëlische intellectueel David Grossman over de situatie in het Midden-Oosten en een reportage over het verkeerd verwijderen van een olietank uit een tuin. Ned.1, 20.30-21.05u.

De kloof. Gesprek met demissionair minister van Landbouw Laurens-Jan Brinkhorst over onder meer wat hij de afgelopen jaren in het tweede paarse kabinet heeft gepresteerd. Ned.3 21.10-22.00u

2000ste Hart van Nederland. Zie tv-vooraf. SBS6, 22.45-23.40u.

DOCUMENTAIRE

Van gewest tot gewest. Onder meer een portret van een Pools echtpaar dat naar Nederland is gekomen om op uitzendbasis in de vleesverwerking te werken. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht. Over het gebruik en toekomst van de kernenergie in Nederland. De kerncentrale in Borssele is op dit moment in een felle juridische strijd verwikkeld om nog een paar jaar open te kunnen blijven. Ned.3, 20.00-20.30u.

Histories. Eerste aflevering van een serie over de magere jaren '80 in België met bijna een half miljoen werklozen, een reusachtige staatsschuld en een overheidstekort. Afl.: Tachtig was prachtig - Kroniek van de magere jaren. Canvas, 21.00-21.50u.

Helden van de nacht. Nachtelijke luchtgevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog met onder meer de strategisch belangrijke slag om de stad Berlijn. Ned.1. 23.10-0.00u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Discussie over taakstraffen met onder anderen televisiemaker Menno Buch (hij kreeg zes weken taakstraf), bittere nabestaanden en de Rotterdamse politierechter S.B. de Pauw Gerlings. Ned.1, 21.55-22.40u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek en kunstenares Marte Röling. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

Zaal Hollandia. Oud-nieuwslezer van het NOS-journaal Joop van Zijl praat met acteur en fotograaf Thom Hoffman, jazzclubeigenaar Max Teeuwisse en Criss Cross-oprichter Gerry Teekens. Met optredens van o.a. trompettist Eric Vloeimans. Ned.3, 23.15-23.55u.

FILM

Double Team (Hark Tsui, 1997, VS). In obligate actiethriller nemen Jean-Claude Van Damme en (basketballer) Dennis Rodman het op tegen Mickey Rourke. V8, 20.30-22.10u., met reclame.

. Star Wars / Star Wars: Episode IV - A New Hope (George Lucas, 1977, VS). Een der succesvolste Amerikaanse films aller tijden: een vrijbljvend maar meesterlijk uitgevoerd ruimtesprookje, bedacht door George Lucas toen hij de rechten op Flash Gordon niet kon krijgen. Werd gevolgd door The Empire Strikes back, Return of the Jedi en The Phantom Menace. Met Mark Hamill, Alec Guiness, Carrie Fisher, Harrison Ford. Yorin, 21.45-24.00u., met reclame.

The McKenzie Break (Lamont Johnson, 1970, Engeland). Effectieve oorlogsfilm. Ierse Brian Keith moet ontsnapping van Duitse krijgsgevangenen uit Schotse gevangenis voorkomen. BBC1, 0.35-2.25u.

Waterhole No. 3 (William Graham, 1967, VS). Door Billy Wilder geproduceerde immorele western. Met James Coburn als revolverheld die de dochter van de sheriff verleidt en op een verborgen lading goud aast. Morgen, SBS6, 14.45-16.30u., onderbroken door reclame.

RADIO

Kunststof. Marjan Berk praat over ouder worden en haar nieuwe roman Toen de wereld jong was, een relaas over drie bejaarde vrouwen die nog één keer de liefde voluit in hun leven willen toelaten. Radio 1, 19.02-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van wethouder Aart Kusters in Ophemert een gesprek met de Nederlands/Iraanse regisseuse Elli Safari over haar documentaire Medium van Liefde. Na elven opnamen van Hood, een innovatieve band uit Engeland en een fragment uit het historisch archief. 747AM, 22.02-24.00u.

Sesjun. Optreden van het Jazzorchestra of the Concertgebouw met de Canadese zangeres Dee Daniels. Radio 4, 23.02-24.00u.