Supporters Ajax en Utrecht verwachten geweld rond finale

Supporters van Ajax en FC Utrecht verwachten dat de bekerfinale in Rotterdam op 12 mei uitloopt op een gewelddadige confrontatie. Ze stellen dat de overheid en de voetbalbond KNVB met de roep om hardere maatregelen bewust op rellen aansturen.

,,Bij Ajax-supporters leeft het gevoel dat bestuurders van voetbalclubs en de verschillende overheidsinstanties erop gebrand zijn de finale ten koste van alles te laten spelen. Ze schuwen niet olie op het vuur te gooien om de boel daar bewust uit de hand te laten lopen'', schrijft de Onafhankelijke Fanclub Ajax (OFA) in een persverklaring.

De fans denken dat de bestuurders een klimaat scheppen waarin een nieuwe voetbalwet kan worden ingevoerd. Dat geeft de autoriteiten de mogelijkheid hooligans met een stadionverbod een meldingsplicht op te leggen.

De OFA vindt het ,,een onverstandige zet'' van burgemeester Cohen van Amsterdam om afgelopen zondag een trein met Utrechtfans terug te sturen. Ze zijn ook boos dat ze voor de bekerfinale slechts 5.900 kaarten krijgen ten opzichte van de 15.000 kaarten voor de Utrecht-aanhang.

FC Utrecht-voorzitter Bloemink riep gisteren voor de eredivisiewedstrijd FC Utrecht-AZ zijn supporters op zich te gedragen. Bloemink hield de toespraak naar aanleiding van de racistische leuzen van de Utrecht-fans voor de wedstrijd tegen Ajax.

,,Dit is niet de manier waarop FC Utrecht in het nieuws wil komen'', zei Bloemink. ,,Ik doe dan ook een beroep op elke supporter om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Hanteer normen en waarden. Let daarbij in de eerste plaats op jezelf, maar kijk ook naar je buurman of -vrouw. FC Utrecht pikt het niet langer'', vervolgde hij. ,,Wangedrag wordt niet meer getolereerd. Indien er onregelmatigheden plaatsvinden, zijn we genoodzaakt de wedstrijd te staken.''

De aanhang van FC Utrecht gaat met driehonderd bussen naar de bekerfinale tegen Ajax in de Kuip in Rotterdam. De bussen vertrekken vanaf vier verschillende locaties in Utrecht, waarvan één bestemd is voor het vervoer naar speciale gezinsvakken in de Kuip.

Tot zaterdag kunnen alleen seizoenkaarthouders tickets kopen. Vervolgens zijn de leden van de supportersvereniging aan de beurt. Dan volgen houders van een FC Utrecht Clubcard en dan degenen die van plan zijn een seizoenkaart voor volgend seizoen te kopen. Het restant van de kaarten gaat vanaf 8 mei in de vrije verkoop. Iedereen die naar de wedstrijd wil moet zich bij aankoop van de gecombineerde bus- en toegangskaart legitimeren.