Streep door veiling van tankstations

De Tweede Kamer heeft gisteren een streep gehaald door het moeizaam bereikte akkoord tussen het kabinet en de vier grote oliemaatschappijen over het veilen van locaties van pompstations langs de snelwegen.

Het kabinet reageerde furieus op de weigering van de Kamer. De Kamerleden Crone (PvdA) en Hofstra (VVD) dienden een motie in, die volgens minister Zalm (Financiën) inhoudt dat de onderhandelingen met de oliemaatschappijen in zijn geheel overgedaan moeten worden. ,,Ik wens mijn opvolger veel sterkte toe met dit ellende-dossier'', beet Zalm zijn partijgenoot Hofstra toe.

In een algemeen overleg over de veiling plaatsten PvdA, CDA en GroenLinks al eerder grote vraagtekens bij het veilingplan van Zalm en zijn collega Jorritsma (Economische Zaken).

VVD en PvdA vinden dat de zittende oliemaatschappijen nog teveel bevoordeeld worden in het veilingplan van het kabinet. Onderdeel van het akkoord is dat de grootste vier maatschappijen (Shell, BP/Mobil, Texaco en Esso) voor het jaar 2005 vijftig benzinestations inleveren, zodat nieuwe ondernemingen de kans krijgen om te concurreren. Het zou een einde moeten maken aan de

eeuwigdurende concessies die de grote vier nu hebben. Crone en Hofstra stellen dat dit deel van de overeenkomst niet waterdicht is. Volgens hen dreigt een situatie waarin de grote maatschappijen met nieuwe dochterondernemingen (zoals Shell-dochter Tinq) meedoen aan de veiling en zo alsnog de markt blijven domineren. De beide kamerleden vinden de onderbouwing van het kabinet op dit punt onvoldoende. De komende 22 jaar zouden in totaal alle 341 pompstations langs de snelwegen geveild gaan worden.

Directeur M. Schröder van Tango, het bedrijf dat onbemande benzinestations neerzet langs niet-snelwegen, is tevreden met de motie. ,,Ik ben blij dat het akkoord niet wordt uitgevoerd. Het zou niet hebben geleid tot een lagere marktdrempel voor nieuwkomers'', aldus Schröder. Tango, dat oliebedrijf Petroplus als grootaandeelhouder heeft, runt momenteel dertig tankstations en hoopt er eind dit jaar vijftig te hebben.

Marktleider Shell wacht de stemming in de Kamer over de motie af eer het met een reactie komt over de ontwikkelingen. ,,Wij hopen echter niet dat de overeenkomst nu op losse schroeven komt te staan'', was het enige wat een woordvoerder vanmorgen kwijt wilde.