SOS. Generaals overboord

Zakenbanken zijn als Mexicaanse legers: veel generaals, weinig manschappen. Nu de zaken slecht gaan, springen de generaals overboord. Of kregen zij een zetje?

NIB Capital verliest van de ene op de andere dag directievoorzitter M. Gedopt, bij Dexia Bank Nederland verlaten twee van de zes directieleden de zaak.

Het vertrek van het Dexia-duo schept een onevenwichtigheid die vorig jaar nog met alle macht werd vermeden. De twee werkten bij zakenbank Labouchere, een dochter van de Belgische bank Dexia, die vorig jaar op voet van gelijkheid met drie directeuren samensmolt met zakenbank Kempen, die na haar overname door Dexia, ook drie directeuren, inclusief de baas, mocht leveren.

Zakenbanken hebben een ouderwetse aanvalsstrategie: de drietand. Effectenhandel, financieel advies voor bedrijven en overheden plus het beheren van vermogens van rijkelui en geldgiganten zijn de kern van elke zakenbank.

De drie kernactiviteiten zijn nauw verweven. Het financieel advies gaat gepaard met kapitaalmarkttransacties. Met de daaraan gekoppelde effectenhandel houdt de zakenbank de vinger aan de pols van de financiële markten. De handel komt bovendien van pas bij vermogensbeheer. Het beleggen van geld heeft op zijn beurt profijt van de verkoop van bedrijven die wordt geïnitieerd door het financieel advies. Het vermogen dat de verkoper krijgt moet tenslotte belegd worden.

Onder het gras zit, zoals wel vaker in de financiële wereld, een addertje. Als het goed gaat, werkt een zakenbank net als een aandelenleaseproduct van Dexia-dochter Labouchere als een winstverdrievoudiger, als het slecht gaat als een verliesvermenigvuldiger.

Bij Dexia groeiden de bomen tot in de hemel, letterlijk, met twee nieuwbouw hoofdkantoren, waarvan een nu deels onderverhuurd moet worden wegens de mindere gang van zaken. Een jaar geleden betaalde Dexia nog ruim een miljard euro voor Kempen. Nu ligt de beurs op apegapen, beleggers handelen niet, een derde van de 1.300 manschappen van de bank moet weg en Labouchere's lieveling, Legio Lease, wordt van alle kanten beschoten. Nu weer door de klachtencommissie voor particuliere beleggers.

Dexia's drietand blijft in stand, NIB Capital krijgt een tandje minder. Het vermogensbeheer wordt gestaakt, de twee grootaandeelhouders van de bank, pensioenfondsen ABP en PGGM, gaan het zelf doen. Zij staan ten opzichte van de prijs die zij in in 1999 betaalden (1,9 miljard euro) voor de NIB niet op verlies, zeggen zij zelf. Dat maakt een verkoop of fusie van de rest van de NIB voor hen extra aantrekkelijk, zal een zakenbankier redeneren.