Siemens verdubbelt zijn winst

Het Duitse technologieconglomeraat Siemens heeft in het tweede kwartaal van zijn boekjaar, dat op 1 oktober begint, de winst na belastingen ruim verdubbeld.

Een substantieel deel van de winst komt uit de opbrengst die de verkoop van een belang in chipmaker Infineon opleverde. Bij de noodlijdende divisie telecomnetwerken schrapt Siemens nog eens 6.500 banen, waarvan de meeste buiten Duitsland. Dat heeft Siemens vandaag bekendgemaakt.

Goede resultaten boekte Siemens bij zijn groepen medische apparatuur en energie. Bij transport (treinen) werd de winstgevendheid aanzienlijk verbeterd. Maar bij de divisie netwerken, onderdeel van de telecomgroep, leed Siemens voor het vierde achtereenvolgende kwartaal verlies.

Deze divisie wordt zwaar getroffen door de malaise in de telecomindustrie. Hier liep de omzet terug met 16 procent en de orders met 36 procent. Het operationele verlies bedroeg 158 miljoen euro. Vorig jaar schrapte Siemens bij deze divisie al 10.000 banen. De 6.500 die er nu bij komen kosten Siemens 300 miljoen euro aan reorganisatie. Op de mobiele telefoons maakt Siemens wel weer winst. De omzet is gelijk gebleven vergelen met het tweede kwartaal van vorig jaar.

Juist deze week kondigde ook het noodlijdende Zweedse Ericsson, 's werelds grootste fabrikant van telecomnetwerken, aan in twee jaar nog eens 20.000 banen te schrappen.

Siemens' winst na belastingen kwam in het tweede kwartaal voor het hele concern uit op 1,28 miljard euro. In het zelfde kwartaal een jaar geleden was dat nog 578 miljoen euro. De verkoop van een belang in Infineon, dat Siemens stapsgewijs helemaal wil afstoten, droeg voor 561 miljoen euro aan de nettowinst bij.

De omzet van heel Siemens steeg in het tweede kwartaal met 3 procent tot 21,3 miljard euro, de orders slonken met 2 procent ten opzichte van een jaar geleden en met 12 procent vergeleken met het eerste kwartaal van het boekjaar.

Topman H. van Pierer wilde vanmorgen geen voorspelling doen over de winst over het hele boekjaar. Maar gelet op de economische omstandigheden van dit moment zei hij tevreden te zijn over de resultaten.