Rumoer rond Le Pen in Brussel

Demonstranten hebben gisteren een persconferentie in het Europees Parlement in Brussel verhinderd van de Franse extreem-rechtse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen, tevens Europarlementariër. De woordvoerder van parlementsvoorzitter Pat Cox zei dat Europarlementariërs de actie tegen Le Pen hadden georganiseerd.

Schreeuwende Europarlementariërs met antinazi-slogans waren de zaal van de persconferentie binnengedrongen. Buiten de zaal werd de toegang bemoeilijkt door Europarlementariërs en parlementspersoneel. De veiligheidsdienst van het parlement keek toe.

Le Pen maakte van de situatie gebruik door Europarlementariër Jean-Claude Martinez van het Front National te laten verklaren dat als gevolg van de ,,muur van de schande'' voor de ingang van de zaal de situatie te onveilig voor hem was om de geplande persconferentie te houden.

Parlementsvoorzitter Cox wil uitzoeken welke Europarlementariërs voor de situatie verantwoordelijk zijn. Onder de actievoerende Europarlementariërs bevonden zich leden van de socialistische en van de uiterst-linkse fractie. Volgens de leidster van de Franse socialisten in het Europarlement, Pervenche Berès, had Le Pen best in de zaal kunnen komen. Het verhaal dat zijn veiligheid gevaar liep, was volgens haar een stunt van de extreem-rechtse presidentskandidaat zelf.

Le Pen, die sinds 1984 Europarlementariër is, had ook al moeilijkheden toen hij een bijdrage van een minuut wilde leveren aan een parlementsdebat over het Midden-Oosten. Europarlementariërs schreeuwden luid door hem heen en hielden posters met `Non' en `No' in de lucht. Voorzitter Cox verzocht het protest tot het stilzwijgend ophouden van de posters te beperken.