`Rafael mag niet voetballen'

Ajax heeft dit seizoen een speler opgesteld die niet had mogen voetballen. De 17-jarige Angolees Nando Rafael had volgens de wet niet mogen spelen omdat hij asielzoeker is. De Arbeidsinspectie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de handelswijze van Ajax. Dat werd gisteren duidelijk in het televisieprogramma Netwerk.

Rafael speelde meerdere wedstrijden in het tweede elftal van Ajax. Mede door zijn doelpunten werd in het bekertoernooi een aantal eredivisieclubs uitgeschakeld en haalde de halve finale.

In Netwerk verklaarde docent Vreemdelingenrecht en Strafrecht Van Kalmthout (Katholieke Universiteit Brabant) dat Ajax zich schuldig maakt aan competitievervalsing. ,,Ajax had Nando Rafael nooit mogen opstellen, want dat is in strijd met de Wet Arbeid Vreemdelingen en ook met de reglementen van de KNVB zelf.''

Uit de administratie van de KNVB blijkt dat Rafael door Ajax is aangemeld als Nederlander. De Angolees bevindt zich echter nog steeds in een asielprocedure. Hij is in afwachting van de beslissing van de rechter of hij wel of niet in Nederland mag blijven. Volgens de regels mogen asielzoekers niet spelen in het betaald voetbal.

Ajax ontkent dat de wet is overtreden, maar wil verder niet reageren en wacht het onderzoek van de Arbeidsinspectie af.