Publicatie stoort onderzoek Rowena

Familieleden van de moeder van het `Meisje van Nulde' aarzelen mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, zolang haar advocaat niet garandeert dat de rapporten daarvan vertrouwelijk blijven. Dat bleek gisteren tijdens de pro forma behandeling van de zaak tegen Wanda R., de moeder van het vorig jaar gedode meisje, en haar vriend Mike J. De zaak werd gisteren aangehouden, omdat de verdachten acht weken zullen worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Als familieleden en andere betrokkenen ook worden ondervraagd, kan volgens rechtbankpresident A. van Oosten, ,,zeer intieme'' informatie worden verzameld.

De familieleden van de moeder van Rowena zouden de rechter-commissaris hebben laten weten dat ze bang zijn dat haar advocaat, J. Leijendekker, deze informatie publiek zal maken. Rechtbankpresident A. van Oosten vroeg de raadsman daarop of hij deze informatie vertrouwelijk wilde houden. Leijendekker wilde dat niet garanderen. ,,Dat ligt aan het belang van mijn cliënte.''

De advocaat van Wanda had deze krant voorafgaand aan de rechtszaak inzage toegestaan in het strafdossier, omdat hij vond dat zijn cliënte al was veroordeeld door de pers. Justitie legt de moeder, evenals haar vriend Mike J., moord op het meisje van Nulde, Rowena, ten laste. Uit processen-verbaal blijkt dat Rowena in de maanden voor haar dood regelmatig werd mishandeld door Mike en dat het meisje vermoedelijk daaraan op woensdag 15 augustus 2001 is overleden. Mike heeft tegenover de politie bekend dat hij Rowena na haar dood heeft ingevroren, in stukken gezaagd en op verschillende plaatsen in Nederland in het water gegooid.

Haar moeder heeft tegenover de politie verklaard dat ze wist dat Rowena mishandeld werd, maar ze had een meer passieve rol, zo bleek uit de verhoren.

Advocaat P. van der Donck van Mike J. betreurt zeer dat Leijendekker de stukken heeft vrijgegeven. ,,Dit heeft de positie van mijn cliënt geschaad'', zei hij gisteren.