PSV komt te laat met het spel van een kampioen

PSV voetbalde gisteravond als een kampioen. Met veel machtsvertoon werd een strafexpeditie tegen Willem II uitgevoerd. Het oogde soms als hogeschoolvoetbal, waarmee de moedeloze Tilburgers alle hoeken van het veld kregen te zien.

De realiteit op de ranglijst is dat PSV sterk afhankelijk blijft van een misstap van Ajax om alsnog de titel te prolongeren. Met de 6-0 overwinning in het inhaalduel behield de Eindhovense ploeg wel een goed uitzicht op de tweede plaats, die recht geeft op rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League. Bovendien zorgde het resultaat ervoor dat koploper Ajax onder druk blijft. Het halve dozijn doelpunten was tevens goed voor het doelsaldo.

De fraaie opvoering tegen Willem II kon echter niet verhullen dat PSV dit seizoen op belangrijke momenten steeds heeft gefaald. Dat gebeurde in de Champions League (tegen Nantes), in de UEFA Cup (tegen Feyenoord), om de nationale beker (tegen Ajax) en in de competitie (onder meer zaterdag tegen FC Twente, 1-1). Trainer Gerets somde gisteravond talrijke argumenten op waarom zijn team tegen Willem II wél tot grootste daden kon komen, maar zaterdag in Enschede mogelijk het beslissende gat had laten vallen met Ajax. Het schrille contrast zat hem vooral in de afwerking, klonk het simpel. In de eerste helft had PSV ook tegen Twente een flinke voorsprong moeten nemen. Dan zou zijn ploeg in dit duel geen averij hebben opgelopen. Het overhaaste spel na rust was toen ook al niet bevorderlijk geweest voor het resultaat.

In de optiek van Gerets werd het verschil tevens gemaakt door aanvoerder Van Bommel, die gisteravond op dreef was. De Belgische trainer had hem voor de wedstrijd aangespoord zijn ,,doelpuntenarsenaal'' te verbeteren. Gerets was van mening dat een spelbepalende speler met zoveel kwaliteiten meer treffers moet maken dan die ene goal die tot het duel met Willem II achter zijn naam stond genoteerd. Van Bommel antwoordde door gisteravond twee aan dat schamele aantal toe te voegen. Gerets concludeerde tot zijn tevredenheid ook dat Van Bommel zich veel vaker dan zaterdag ophield bij het strafschopgebied van de tegenstander.

Trainer Westerhof van Willem II had gedacht dat hij Van Bommel zou kunnen uitschakelen door Mariana op het middenveld aan de PSV'er op te offeren. Het bleek ijdele hoop. Van Bommel was zijn tegenstander telkens te snel af. Maar de jonge leider van PSV is nog niet zo volgroeid dat hij wekelijks een dergelijke topprestatie kan leveren. Daarom zou het ook geen ramp zijn voor z'n ontwikkeling als zich deze zomer geen buitenlandse club meer voor hem meldt en de voorspelling van voorzitter Van Raaij uitkomt dat Van Bommel ook volgend seizoen nog de kleuren van PSV verdedigt. Te meer daar hij nogal gehecht schijnt te zijn aan zijn sociale leven in Maasbracht.

De Nederlandse competitie, met toch al weinig sterren van eigen bodem, is ook niet gebaat bij een nieuwe afroming. Toevallig stond Van Bommel gisteravond in het veld met zijn beoogde opvolger. Althans, PSV volgt dit seizoen met belangstelling Denny Landzaat van Willem II. De bijna 26-jarige middenvelder zou ook bij Ajax hoog op het lijstje staan. Na halverwege de jaren negentig te zijn mislukt bij Ajax, wist de Amsterdammer via MVV en Willem II zich in de selectie van het Nederlands elftal te spelen. Maar zoals hij zich al eerder dit seizoen tegen de topclubs niet onderscheidde, bleef hij gisteren ver in de schaduw van Van Bommel. Zijn passes kwamen niet altijd aan en te vaak beperkte hij zich tot `een tikkie breed'.

Trainer Westerhof brak een lans voor Landzaat. Volgens de vertrekkende trainer kan Landzaat het niveau van een topclub wel degelijk aan. ,,Hij werd vanavond het slachtoffer van het matige spel van Sektioui'', aldus Westerhof. ,,Dat zal hem bij Ajax niet overkomen.'' Westerhof vindt dat Landzaat opbouwend vanuit de verdediging op zijn sterkst is. ,,Denny heeft een geweldig loopvermogen en kan dan veel snelheid ontwikkelen. Hij is een echte verbindingsspeler die daardoor in de Premier League goed uit de voeten zou kunnen.'' Maar de oefenmeester heeft ook nog een puntje van kritiek. ,,Hij zou in het veld meer een leider moeten zijn. Hij moet de spitsen vaker aansturen. Daarin kan hij zich juist bij een club als Willem II bekwamen.''

Gisteravond kon Landzaat in dit opzicht een voorbeeld nemen aan Van Bommel. Met een hoge balcirculatie en vaak one touch kwam PSV in de eerste helft op een 3-0 voorsprong. Het verzet van Willem II, dat in tegenstelling tot wat Westerhof beweerde een tamme indruk maakte, was helemaal gebroken nadat Van Bommel na rust de marge vergrootte met een afstandsschot. Toen Ooijer met nog twintig minuten te spelen 6-0 op het scorebord had gebracht lag een enorme afstraffing voor Willem II in het verschiet. Maar bij Kezman, die in de eerste helft twee treffers had toegevoegd aan zijn totaal van 12, was de scherpte eraf. Gerets wisselde zijn spitsen, maar ondanks de komst van verse krachten als Vennegoor of Hesselink en De Jong én fraai combinatievoetbal bleef de teller op 6 steken.

PSV

6

Willem II

0

Ruststand 3-0. 11. Kezman 1-0, 31. Kezman 2-0, 37. Van Bommel 3-0, 56. Van Bommel 4-0, 62. Bruggink 5-0, 73. Ooijer 6-0. Schdsr: Van Egmond. Tsch: 33.000. Gele kaart: Van Nieuwstadt (Willem II).