Premier van Ierland schrijft verkiezingen uit voor mei

De Ierse premier, Bertie Ahern, heeft vanochtend parlementsverkiezingen uitgeschreven, die op vrijdag 17 mei worden gehouden. De campagnes die officieus al waren begonnen, worden gedomineerd door de vraag hoe de overheidsuitgaven door de inflatie getemperd moeten worden zonder de groei van de economie in gevaar te brengen.

Het belangrijkste economische adviesorgaan van de regering, het Economic and Social Reserach Institute (ESRI), waarschuwde eerder deze week dat toegezegde uitgaven voor gezondheidszorg en verbetering van de infrastuctuur onverantwoord zijn, omdat ze de nieuwe regering nu al opzadelen met een begrotingstekort van 727 miljoen euro. Ook de Europese Unie waarschuwde de Ierse regering gisteren om voorlopig de hand op de knip te houden.

Premier Ahern prees de resultaten uit zijn eigen regeringstermijn sinds 1997: vooral de Ierse bijdrage aan het vredesakkoord in Noord-Ierland van 1998 en de `toegenomen welvaart' van alle Ieren. Hij zou later op de dag het programma lanceren van zijn eigen partij, Fianna Fail (FF). De partij zou daarin een middenweg zoeken tussen kostenbeheersing van de publieke sector en de belofte het dure tienjarenplan voor de gezondheidszorg waar te maken.

Dat zal leiden tot spanning met de kleinere regeringspartner, de Progressive Democrats (PD), die hebben opgeroepen tot extra uitgaven, te financieren met de verkoop van staatsbedrijven. Labour, de grootste linkse oppositiepartij, wil lichte belastingverhogingen, ze publiceerde gisteren al een `inclusief' programma dat geen voorrang geeft aan bedrijfswinsten.

Hoe een nieuwe regering er uit zal zien is onvoorspelbaar, en ook of Ahern een volgende termijn wint. Veel Ieren zijn teleurgesteld in de politiek door recente corruptieschandalen en doordat ze vinden dat ze te weinig profijt hebben gehad van de economische voorspoed, het Celtic Tiger-effect.

Sommigen speculeren op een nieuwe `regenboogcoalitie', met deelname van Labour. Waarschijnlijker lijkt een minderheidscoalitie onder Ahern, gesteund door onafhankelijke kandidaten.