Paniek na botsing van twee vliegtuigen

Vlakbij een vakantiepark in Groningen kwamen gisteren twee vliegtuigen met elkaar in botsing. Twee piloten verloren het leven. `Het was verschrikkelijk.'

Bij een botsing tussen een Belgische F-16 en een ultralight vliegtuigje zijn gisteren bij het Oost-Groningse dorp Sellingen (gemeente Vlagtwedde) twee doden gevallen.

Een van de twee Belgische piloten kwam om het leven, net als de piloot van het ultralight toestel van de nabijgelegen Vliegclub Westerwolde. Volgens ooggetuigen ging de parachute van een van de Belgische piloten niet open.

Bo Lourens zat net met een vriendin koffie te drinken toen een oorverdovende knal haar bungalow op zijn grondvesten deed schudden. ,,Ik dook in elkaar, de wrakstukken vlogen overal in het rond. In mijn tuin lagen stukken van een parachute'', vertelt ze zichtbaar aangeslagen in hotel Homan in Sellingen, waar de geëvacueerde bewoners van vakantiepark De Barkhoorn en de nabijgelegen camping worden opgevangen. Mevrouw Lourens en alle andere bewoners waren direct na de botsing tussen de twee vliegtuigen uit het gebied weggestuurd door de politie.

,,Ik zag twee parachutisten vallen'', zegt ze. ,,Eén kwam loodrecht naar beneden, als een baksteen, op 75 meter van mijn tuin. Ik denk dat de parachute kapot is gegaan door rondvliegende wrakstukken. De ander kwam in een boom terecht. Hij was gewond.''

De gewonde piloot werd weggevoerd met een traumahelikopter, zo bevestigde een woordvoerder van de luchtmacht.

Ooggetuigen zeiden ook dat de F-16 al in brand stond voordat hij het vliegtuigje raakte.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. De F-16 stortte brandend neer in een bosachtige omgeving van De Barkhoorn. Het gebied werd kort na het ongeval tot militair terrein verklaard. Dit betekent dat niemand het mag betreden. De politie ging er aanvankelijk van uit dat er mogelijk munitie aan boord van de F-16 was. Ook zit er in dit soort toestellen een tank met hydrazine, een uiterst giftige brandstof.

Beide vliegtuigen mochten zich in het luchtruim boven Sellingen bevinden. Het dorp ligt in een zogenoemde laagvliegzone.

De F-16 was aan het begin van de middag opgestegen vanaf de Belgische vliegbasis Klein Broghel ten zuiden van Eindhoven. Het ultralight vliegtuigje kwam van het lokale vliegveld Vledderveen.

Ziekenwagens, voertuigen van politie, brandweer, de toegesnelde marechaussee en de landmacht verdrongen zich op de smalle bospaden en in de weilanden, op zoek naar gevaarlijke voorwerpen, zoals munitie, slachtoffers of lichaamsdelen. Iedereen die te dichtbij komt, werd weggestuurd.

De paniek was groot in de Sellinger Bossen, een natuurgebied in Oost-Groningen, vlak tegen de Duitse grens. Een invalide vrouw in een rolstoel werd in het park geraakt door een klein brokstuk. ,,Het deed me denken aan de oorlog, of aan sabotage'', vertelt ze. ,,Ik kon niet meteen weg, het was verschrikkelijk.'' Een andere ooggetuige vertelt dat hij een romp zonder hoofd zag liggen, niet ver van de camping.

De bewoners werden nog geen maand geleden, op paaszaterdag, ook al opgeschrikt door een vliegongeluk met dodelijk afloop, op enkele kilometers van Sellingen. Toen ging het om twee piloten van een ultralight vliegtuigje van dezelfde club, Vliegclub Westerwolde, die plotseling neerstortten. ,,Ook toen was een van de piloten afkomstig uit het bungalowpark, net als de ultralight-vlieger die nu is geraakt door die straaljager'', zegt Lourens. Ze schudt haar hoofd uit ongeloof.

In de weilanden langs de Beetserweg, even buiten het dorp, liggen talloze wrakstukken verspreid over honderden meters, tot in de tuin van een kleine woonboerderij. Het wrak van de F-16 ligt in het bos na te smeulen.

,,Ik stond te kijken naar die twee F-16's, die heel laag vlogen'', zegt een permanente bewoner van De Barkhoorn die door de politie uit zijn bungalow is gestuurd. ,,Het kleine vliegtuigje kwam in een bocht plotseling tevoorschijn en spatte meteen uit elkaar. Het brandde niet. Ik dacht: dit kan toch niet waar zijn, zo kort na dat vorige ongeluk. Dat gebeurde hier vlak achter.''