Oud-stafchef van Miloševic geeft zich over

Dragoljub Ojdanic, oud-minister van Defensie van Joegoslavië en oud-stafchef van het Joegoslavische leger, is vanochtend van Belgrado naar Nederland gevlogen om zich te melden bij het Joegoslavië-tribunaal.

De generaal in ruste is, beschuldigd van oorlogsmisdaden in Kosovo, ingesloten in de strafgevangenis van Scheveningen, waar zijn voormalige chef Slobodan Miloševic al een jaar zit.

De afgelopen week hebben zes Serviërs toegezegd zich vrijwillig te melden bij het Joegoslavië-tribunaal, dat hen eerder in staat van beschuldiging heeft gesteld. Ojdanic is de eerste van de zes die zich daadwerkelijk in Den Haag meldt. Hij was tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 stafchef van het Joegoslavische leger en werd kort na die oorlog minister van Defensie onder Slobodan Miloševic. Hij bleef dat tot kort na de val van Miloševic.

Gisteren zei Ojdanic tegen journalisten dat hij zich nergens voor schaamt en een zuiver geweten heeft. Hij zei ook absoluut niet bereid te zijn tegen Miloševic te getuigen. ,,Ik kan u met volle overtuiging zeggen: ik zal dat niet alleen niet doen, ik zal ook niets zeggen dat hem kan schaden.''

Ojdanic zei naar Den Haag te gaan om ,,de eer van het Joegoslavische leger te verdedigen en om te bewijzen dat ik onschuldig ben''. ,,Ik voel me hiertoe niet slechts door de wet verplicht, maar ook door alle Joegoslavische burgers die gehoor hebben gegeven aan de militaire oproep hun land te verdedigen en die zijn gesneuveld.''

De Joegoslavische regering bedreigt in een eerder deze maand aangenomen wet de Servische verdachten op de openbare opsporingslijst van het tribunaal met arrestatie en uitlevering als ze zich niet vrijwillig melden. Zes Serviërs, onder wie Ojdanic, besloten vervolgens zichzelf vrijwillig te melden. Gisteren deponeerde het Joegoslavische ministerie van Justitie aanklachten tegen achttien Serviërs die zich niet hebben gemeld. Het is de eerste stap in een procedure die moet leiden tot hun arrestatie en gedwongen uitlevering.

www.nrc.nl

dossier Joegoslavië-tribunaal