Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Eric van Lieshout

Provocerend, controversieel, absurde humor en heftigheid zijn kreten die vaak worden gebruikt voor het werk van Erik van Lieshout (Deurne,1968). Het Groninger Museum presenteert vanaf 28 april de eerste solotentoonstelling Erik van Lieshout. Naughty by Nature (not cos'l hate you). In de expositie zijn schilderijen, tekeningen, collages, foto's, installaties en videofilms te zien.

Naughty by Nature, werk van Eric van Lieshout. Het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Van 28 april t/m 8 sept. Di t/m zo 10-17u.

DANS

Cesc Gelabert

Choreograaf en danser Cesc Gelabert komt op 2 mei eenmalig in de Haarlemse Stadsschouwburg met zijn nieuwe solo Preludis. De 49-jarige danser uit Barcelona danst op live pianomuziek van Bach, Debussy, Chopin, en twee Catalaanse componisten, Santos en Momptou. Gelabert, een der beroemdste choreografen van Spanje, maakt in 1997 indruk op het Julidans festival met Im (Goldenen) Schnitt I. Kenmerkend voor Gelabert is zijn soberheid, zijn kalme, openhartige uitstraling, vloeiende, delicate bewegingen en grote uitdrukkingskracht van armen en handen.

Op 2 mei Stadsschouwburg Haarlem. Inl 023-5121286.

MUZIEK

Rigoletto

Bij Opera Zuid gaat een nieuwe productie van de opera Rigoletto van G. Verdi in première. Het Brabants Orkest staat o.l.v. Ivan Anguélov, de regie is in handen van Olivier Tambosi. De productie is naast Evan Bowers (Il Duca di Mantova) en Roderick Earle (Rigoletto) bezet met vele Nederlandse solisten. Machteld Baumans zingt Gilda, de rol van de koelbloedige killer Sparafucile wordt gezongen door Nico Wouterse. Kleine rollen zijn er van Annett Andriesen (Giovanna), Jan Garritsen (Il Conte di Monterone), Frans Kokkelmans (Marullo), Peter Vincent (Borsa Matteo), en Wendy Kokkelkoren (Contessa).

Op 27 april Eindhoven. 1 mei Utrecht. 3 mei Heerlen. 5 mei Rotterdam. En in Tilburg, Den Haag en Sittard. Inl 043-3210166.

TONEEL

Alex van Warmerdam

Omdat de opnames van zijn film Grimm zijn uitgesteld tot oktober, vulde regisseur Alex van Warmerdam de tijd op met een ingelaste nieuw toneelstuk van Mexicaanse Hond, Welkom in het Bos, dat als korte late night voorstelling in de Haarlemse Toneelschuur is te zien, en daarna een kleine tournee maakt. Twee dames in nood (Annet Malherbe en Liz Snoijink) zijn het bos in gevlucht. Daar ontmoeten ze merkwaardige bosfiguren, allen gespeeld door Pierre Bokma, die voor het eerst sinds elf jaar een toneelstuk buiten Toneelgroep Amsterdam maakt.

Van 26 april t/m 9 mei Haarlem, Toneelschuur. 11 t/m 14 mei Groningen, Grand Theatre. 16 t/m 18 mei Rotterdam, Lantaren Venster. Verder in Utrecht, Den Bosch en Amsterdam. Inl 020-606 0606 of www.orkater.nl

POP

Ken Ishii

De eerste technomuzikanten, lang voordat er sprake was van acid house, waren natuurlijk de klassiek geschoolde synthesizerpioniers van het Japanse Yellow Magic Orchestra in de jaren '70. Hun precieze en toch warme spelwijze is leidraad voor landgenoot Ken Ishii. Zijn `intelligent techno' is niet puur afhankelijk van de dreunende vierkwartsmaat en het nieuwe album Flatspin leent zich evengoed voor chill-out in de huiskamer als voor beweging op de dansvloer. Live voegt Ishii een menselijke factor toe aan zijn inventieve computermuziek, met echte percussie en soms zelfs gitaar en zang.

Op 26 april Patronaat Haarlem. 27 april Off Corso, Rotterdam. 29 april Winkel van Sinkel, Utrecht.