OM aarzelt nog over heropening `Putten'

Het openbaar ministerie in Zutphen zal niet eerder dan over twee weken besluiten of het onderzoek naar de verkrachting en dood van Christel Ambrosius wordt heropend. De vrijspraak van de verdachten Herman du Bois (41) en Wilco Viets (31) in de zogenoemde Puttense zaak gisteren door het gerechtshof in Leeuwarden, betekent dat de dader(s) mogelijk nog vrij rondlopen.

Het OM in Zutphen kan pas over een mogelijke heropening beslissen als het OM in Leeuwarden niet in cassatie gaat. Beroep in cassatie moet binnen veertien dagen na de uitspraak bij de Hoge Raad worden aangetekend. De persadvocaat-generaal in Leeuwarden, K. van der Velde, betwijfelt of het OM de stap naar de hoogste rechter zal zetten.

Het OM in Zutphen zal niet automatisch tot heropening besluiten als het OM in Leeuwarden niet in cassatie gaat, zegt persvoorlichter S. Dietze. ,,We hebben tijd nodig om het arrest uitvoerig te bestuderen.''

De Rotterdamse oud-hoofdcommissaris van de politie J.A. Blaauw, die jarenlang heeft gestreden voor de vrijlating van het tweetal, wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de verhoormethoden zoals die door de politie zijn gebruikt in deze zaak. ,,Dat je vier mensen een valse verklaring kunt laten afleggen, is uniek en dramatisch'', aldus Blaauw. Sinds de verhoren van Viets en Du Bois zijn afgenomen, in 1994, is ten aanzien van verhoortechnieken veel verbeterd op de rechercheopleiding, zegt politiewoordvoerder B. Top. Hij wijst er ook op dat eerder DNA-onderzoeken zijn uitgevoerd bij een ,,groot aantal mannen''.

Ambrosius werd op 9 januari 1994 dood gevonden in het huis van haar oma aan de rand van Putten. In een uitvoerig gemotiveerd arrest kwam het hof gisteren tot de slotsom dat het ,,onwaarschijnlijk'' is dat Du Bois en Viets de daders zijn.

Du Bois en Viets, die zeven jaar onschuldig hebben vastgezeten, zullen schadevergoeding eisen van justitie.