Nieuwe actiegroep: `Als ik 't geweten had'

,,Een misleide koper kan ontbinding van de koopovereenkomst eisen. Zo werkt het in dit geval ook'', zegt Jean Martin. Achter de tafel zetelt het collectief `Si j'avais su' oftewel `Als ik 't geweten had'. Het gezelschapje – twee oudere heren, van wie één oud-ambassadeur, een dito dame met de illustere naam Mendès-France en hun advocaat – heeft een `aanhangigmaking' ingediend bij de Conseil Constitutionel om de uitslag van de afgelopen zondag gehouden eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen nietig te laten verklaren. Hun website (www.sijavaissu.fr.st) moet een zo groot mogelijke bekendheid krijgen. De kiezer vindt er een formulier, dat hij naar de Conseil kan sturen. Dan kan het college wijzen zelf ook vaststellen hoeveel ,,bedrogen'' kiezers er rondlopen.

Het collectief heeft zich vernoemd naar de wanhoopskreet die het ,,talloze'' Franse kiesgerechtigden heeft horen slaken. Als deze geweten hadden dat de extreem-rechtse Le Pen in plaats van premier Jospin de tweede ronde van de verkiezingen zou halen, dan hadden ze op Jospin gestemd in plaats van eerst een voorkeur- of proteststem uit te brengen op een `kleine' kandidaat of in het geheel niet te gaan stemmen.

Maar ze wisten het niet.

,,En waarom niet?'', zegt advocaat Martin. ,,Omdat de kiezer door de peilingen en de media almaar in de waan is gelaten dat de tweede ronde hoe dan ook zou gaan tussen Jospin en Chirac. Er is sprake van misleiding. De uitslag is onwettig.'' De oud-ambassadeur: ,,Wie de verkeerde informatie ook heeft verschaft, de Staat is de waarborg voor juiste informatie en heeft zijn taak verzaakt.''