`Neustastelijk' nieuws

Op een andere manier het nieuws belichten en dicht bij de mensen staan. Dat willen de makers van het nieuwsprogramma Hart van Nederland dat vanavond voor de 2.000ste keer door SBS6 wordt uitgezonden. De jubileum-uitzending biedt een kijkje achter de schermen en een terugblik op de hoogtepunten uit het ruim zes jaar bestaande programma, waar elke dag zo'n miljoen mensen naar kijken.

Het dagelijkse portie huis-aan-huisnieuws wordt vlot en lichtvoetig door Cilly Dartell, Milika Peterzon, Maureen du Toit en Madelon Spaan gepresenteerd. Rampen, oplichting, burenruzie, royalty-nieuws, rellen, steekpartijen, shownieuws, berige of `neustastelijke' varkens, branden, kampioenschappen buikglijden, dierenleed, het komt allemaal aan bod.

Vooral in het begin ontving de rubriek de nodige kritiek. Het uitzenden van beelden met slachtoffers bij branden en verkeersongelukken – reality- en emotie-tv – werd door de gevestigde nieuwsrubrieken sterk afgekeurd. Oud-politievoorlichter van Amsterdam Klaas Wilting zegt in de uitzending dat hij filmers en betrokkenen wel eens voor bemiddeling op het bureau heeft uitgenodigd.

Tipgever, cameraman en scannerafluisteraar Cornelis Toorenspits komt uitgebreid aan het woord. ,,Je doet het voor de kick.'' En zijn avond kan niet meer stuk als hij kan zeggen: ,,Zo, we zitten weer in de uitzending.''

Inmiddels wordt de rubriek door grote broer NOS-journaal volledig geaccepteerd. Nieuwslezer Philip Freriks meent zelfs wel eens een item te zien dat ook in het journaal zou kunnen zitten.

Ook prominente Nederlanders als entertainer Paul de Leeuw, motivatiegoeroe Emile Ratelband en Erica Terpstra (VVD) mogen hun mening over het programma geven. Terpstra prijst de rubriek omdat er zoveel aandacht aan de problemen van rolstoelpatiënten en gehandicapten wordt besteed. Ondanks het opgepoetste karakter van de uitzending laat Cilly Dartell ons wel op humoristische wijze haar worsteling met het woord vitiligo-patiënt, mensen bij wie stukken huid ontkleuren, zien. Het lukte haar een keer maar niet de juiste uitspraak te geven.

Klapper is weerman Piet Paulusma die zijn weersvoorspellingen vanaf de meest bizarre locaties geeft. Met zijn door iedereen meegebrulde `oant moarn' (tot morgen) maakt hij zich waanzinnig populair bij de kijkers. En daar gaat het de zender natuurlijk om.

2000ste Hart van Nederland, SBS6, 22.45-23.40u.