Netelenbos: stevige vrouw wekt weerstanden

Een stevige vrouw die de dingen recht voor zijn raap zegt, wordt in Nederland niet gewaardeerd. ,,Dat is niet de norm'', zei minister Netelenbos (Verkeer) gisteren in het televisieprogramma Barend & Witteman.

Ze gaf antwoord op de vraag van Sonja Barend of haar vrouwzijn een factor van belang was geweest bij het mislukken van de sollicatie naar het ambt van Commissaris der Koningin, afgelopen maandag. Volgens Netelenbos was een man dit niet overkomen: ,,Dat je het als vrouw allemaal zo goed weet, dat je zelfverzekerd overkomt, dat word je aangerekend. Ook dat je er daarbij nog vrouwelijk uitziet werkt in je nadeel'', aldus de minister die nummer 6 staat op de PvdA-kandidatenlijst. Ze had bij dit alles moeten denken aan ex-minister W. Sorgdrager van Justitie die vergelijkbare ervaringen had met collega's en met de journalistiek. Toen Sorgdrager de politiek verliet had ze haar PvdA-collega gewaarschuwd: ,,Het zou me niks verbazen als jij dezelfde problemen krijgt''. Dat is nu uitgekomen vindt Netelenbos: ,,We zijn er in Nederland nog lang niet, mannen en vrouwen zijn niet gelijkwaardig.''

Daags na de vergadering van de staten van Noord-Holland werd haar Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP) onder meer door toedoen van de VVD in de Tweede Kamer weggestemd. ,,Een judasstreek'' noemde Netelenbos het optreden van de liberalen.