Milieudefensie

Stapje voor stapje wint de biologische landbouw aan populariteit. De uitgangspunten spreken aan: biologische boeren werken met gewassen die passen bij de lokale omstandigheden. Zonder chemische bestrijdingsmiddelen, zonder kunstmest en zonder genetische manipulatie. Schoon voer en meer ruimte voor dieren op de boerderij.

Milieudefensie is een van de verenigingen die voor biologisch eten op de bres staan. Vorig jaar begon zij de campagne `Bio-Logisch' als bemiddeling tussen vraag en aanbod. De boer zegt nog te vaak: ik wil wel, maar er is onvoldoende afzet, terwijl de consument tegensputtert: ik wil wel, maar ik zie het niet in de winkel. Fabrikanten schatten de markt te laag in. Om potentiële consumenten over de streep te trekken konden zij bij Milieudefensie een gratis proefpakket van biologische producten aanvragen. Ook kon je een gratis kookboekje krijgen met seizoensgebonden recepten. Tot de actie hoorde ook het overtuigen van fabrikanten dat interesse van de consument in biologische producten zo klein niet is. Milieudefensie riep consumenten op om biologische appelmoes te bestellen. De oogst van de oproep was een vooruitbetaalde bestelling van 53 duizend potjes bij fabrikant Hak. Die beloofde te leveren. Hak gaat bekijken of het assortiment binnen twee jaar met meer biologische producten kan worden uitgebreid. Biologische producten zijn herkenbaar aan het eko-keurmerk. Sommige winkels bieden een abonnement op een wekelijkse tas groenten en fruit. Biologisch vlees kan ook thuis bezorgd worden. Kijk voor informatie op www.milieudefensie.nl of bel de servicelijn: 020-6262620. Op dat nummer kan ook het kookboekje aangevraagd worden, maar niet meer het proefpakket.

Dep de kipfilets droog. Verhit de boter in een koekenpan en bak daarin de filets in 10 tot 15 minuten rondom lichtbruin en gaar. Schenk een half kopje water in de pan en roer het aanbaksel van de bodem los. Voeg room en mosterd of biologisch gekweekte kruiden toe. Een minuutje laten pruttelen. Breng de saus met zout en peper op smaak. Eet er nieuwe aardappels bij (bv. Nicola's), gekookt of gebakken en witlof- of andijviesalade met sinaasappel en walnoten.