Midden-Oosten 1

Zelden heb ik zo'n ongefundeerde, ongenuanceerde en eenzijdige beschouwing gelezen als die van Ron Rosenbaum in NRC Handelsblad van 20 april. Hij heeft het over dé Europeanen, dé Palestijnen en dé joden. Alsof alle Europeanen en alle Palestijnen alle joden willen uitroeien. Hij gaat volledig voorbij aan de oorzaak van het huidige bloedvergieten in Israël en de bezette gebieden, namelijk die voortdurende bezetting en de aanwezigheid en uitbreiding van joodse nederzettingen in Palestijnse gebieden. Die nederzettingen dienen maar één doel: de Palestijnse bevolking provoceren en hen die hunkeren naar vrede frustreren. Het zijn echt niet alleen de Israëliërs die vrede nastreven. Geef de Palestijnen hun eigen staat, op wat nu de Westbank is, met een deel van Jeruzalem als hoofdstad en laten de beide volken elkaar respecteren. De huidige spiraal van aanslagen en vergeldingen leidt echt niet tot vrede, wat de heren Sharon en Rosenbaum ook beweren. Ik wens als Europeaan en als jood mijn walging over het stuk uit te spreken, al was het maar om te laten weten dat niet alle joden alle Palestijnen willen uitroeien.