Melkert zoekt toenadering tot het CDA

PvdA-lijsttrekker Melkert zocht gisteravond in Emmen tijdens een debat met CDA-leider Balkenende toenadering tot de christen-democraten.

Melkert: ,,Ik wil heel graag een aantal onderwerpen met het CDA nader verkennen. Het is nooit te laat om elkaar te vinden.''

Op een van de grootste verschilpunten tussen CDA en PvdA, de vormgeving van het nieuwe zorgstelsel, kwamen Melkert en Balkenende overeen dat leden van de fracties van beide partijen mogelijkheden gaan bekijken om het eens te worden. ,,Een goede werkafspraak'', stelde Melkert vast. De PvdA wil in het nieuwe stelsel een inkomensafhankelijke ziektekostenpremie. Het CDA daarentegen is voorstander van een premie die voor iedereen even hoog is. De christen-democraten willen mensen met lage inkomens vervolgens via de belastingen compensatie geven, maar Melkert vindt dat veel te omslachtig.

Melkert onderstreepte de verwijdering tussen zijn eigen PvdA en de paarse coalitiepartner VVD. In een reactie op wat eerder deze week zijn partijgenoot minister Netelenbos in de Tweede Kamer was overkomen, zei Melkert: ,,Ik begrijp niet wat Dijkstal heeft bezield om tegen de verkeersplannen van minister Netelenbos te stemmen.'' Toch wilde de sociaaldemocraat toekomstige samenwerking met de liberalen nog niet helemaal uitsluiten. Overigens deed demissionair minister Netelenbos dat gisteren aan het begin van de avond wel in het tv-programma Barend en Witteman. Melkert vond dat `niet verstandig', maar voegde daar wel aan toe dat ,,het er met de VVD niet makkelijker op is geworden''.

Melkert bekritiseerde het ,,geflirt'' van Balkenende met Pim Fortuyn. De PvdA-leider heeft iedere samenwerking met de Lijst Pim Fortuyn uitgesloten. Volgens hem appelleert Fortuyn aan hetzelfde gevoel als de Franse rechtsextremist Le Pen. ,,Hoewel het andere personen zijn en ze een ander programma hebben.'' Het kwam Melkert op verontwaardigd boegeroep uit de zaal te staan. Maar hij hield vol dat zowel Le Pen als Fortuyn alleen maar opkomt voor de sterken in de samenleving. Het CDA zou zich hiermee volgens Melkert niet moeten inlaten. Balkenende kwalificeerde de kritiek van Melkert als ,,goedkope verkiezingsretoriek''. ,,U hanteert een spookbeeld om mensen te bewegen op de PvdA te stemmen. U moet mij serieus nemen en niet op deze manier politiek bedrijven.'' Balkenende benadrukte dat hij het op veel punten met Fortuyn oneens is, zoals het nalaten van investeringen in onderwijs en zorg. ,,Dat is de methode van de botte bijl. Maar het is gek om partijen uit te sluiten voordat de kiezer heeft gesproken.'' Hij vindt het te vroeg om zich voor of tegen samenwerking met partijen in een nieuwe coalitie uit te spreken.