Madagaskar brengt modebedrijf Vilenzo in moeilijkheden

Het in Tilburg gevestigde modeconcern Vilenzo verwacht dit jaar 1 miljoen euro verlies te lijden door de politieke onrust in Madagaskar, waar een fabriek van het bedrijf is gevestigd. Dat maakte het bedrijf gisteren op een aandeelhoudersvergadering bekend.

Vilenzo heeft zijn productieatelier op het Afrikaanse eiland tijdelijk gesloten vanwege een conflict tussen twee partijen over de verkiezingsuitslag. Daardoor verwacht het bedrijf dat de aanvankelijk geraamde winstgroei van 12 tot 20 procent per aandeel voor afschrijving van de goodwill, zal dalen tot 7 à 12 procent. In 2001 bedroeg de winstgroei 2 euro per aandeel voor afschrijving van goodwill. De winststijging per aandeel wordt volgens het bedrijf behaald door synergie tussen diverse bedrijfsonderdelen.

Vilenzo, een beursgenoteerde holding van ondernemingen die kleding en schoenen produceren en verkopen, telt 3.500 medewerkers. Vorig jaar bedroeg de omzet van het bedrijf 195 miljoen euro. Het modeconcern voert onder meer de merken Bad Boys, Salty Dog, Björn Borg en Barbara Farber, maar produceert ook merkloze kleding.

Het kledingconcern vindt zijn afzetmarkt vooral in Noord-Europa, maar heeft onlangs ook in de VS voet aan de grond gekregen met de merken Cakewalk, The Wizard of Oz, Baby Walk en Jeep.

Vilenzo verwacht dat dit jaar, ondanks de problemen in Madagaskar, de totale omzet groeit met 4 tot 7 procent. Deze omzetstijging is het gevolg van autonome groei, die wordt gerealiseerd ondanks de verkoop dit jaar van een productieatelier in Pakistan, waar merkloze kinderkleding werd geproduceerd.

Ook het atelier in Madagaskar staat te koop. Vilenzo wil zich minder richten op de productie, en meer op de marketing en verkoop van kleding.

Gisteren nam de oprichter en bestuursvoorzitter W. Vilé na 42 jaar afscheid, tijdens de aandeelhoudersvergadering. Hij droeg het voorzitterschap over aan T. van Loon.

Gerectificeerd

In het artikel staat dat Vilenzo dit jaar een verlies zal lijden van 1 miljoen euro. Dat moet zijn: Vilenzo zal dit jaar 1 miljoen euro minder winst maken.