Legio Lease lijdt zware nederlaag tegen belegger

Legio Lease, verkoper van aandelen op krediet, heeft een zware nederlaag geleden in een klachtenprocedure. Het bedrijf moet het contract met een belegger ontbinden en de kosten vergoeden, omdat het zijn cliënt niet goed had voorgelicht over de risico's van de leaseconstructie.

De gevolgen kunnen verstrekkend zijn. De Consumentenbond overweegt namens duizenden Legio-cliënten juridische stappen te ondernemen tegen het bedrijf.

Het vonnis, van 23 april, is afkomstig van de klachtencommissie van het DSI, het keurmerkinstituut van de effectenbranche. ,,Wij hebben kennis van de uitspraak genomen en gaan ertegen in beroep'', zegt een woordvoerster van Dexia Bank, eigenaar van Legio. In Nederland is er via aandelenlease-producten voor 3,5 miljard euro belegd. Marktleider is Legio, met een aandeel van ruim 60 procent.

De uitspraak van de klachtencommissie heeft betrekking op de `winstverdriedubbelaar', een product waarbij er op krediet wordt belegd. Aandelenlease-producten zijn lucratief zolang de beurskoersen stijgen. Gaan die omlaag, zoals de laatste tijd gebeurt, dan blijft de aandelenleasebelegger zitten met een schuld omdat hij (tegen hoge rente) geld heeft geleend voor zijn beleggingen. De belegger die bij DSI heeft geklaagd was een contract aangegaan voor ruim 47.000 euro.

In de uitspraak stelt de commissie dat in de brochure van het product vooral de nadruk is gelegd op de winst en niet op de mogelijkheid van verlies. De Legio-cliënt was dus niet goed voorgelicht over de risico's, zo stelt de commissie. Het bedrijf had ook, in strijd met de regels, niet zorgvuldig uitgezocht of de financiële positie van de cliënt wel toereikend was. Legio heeft daarmee zijn zorgplicht ten aanzien van zijn cliënt verzaakt. De commissie vindt ook dat Legio zich schuldig heeft gemaakt aan hardselling, een te agressieve verkoopmethode van het product, waarbij de belangen van de cliënt onvoldoende in het oog werden gehouden.

Vorige maand kwamen beleggers massaal in opstand tegen Legio Lease na een uitzending van het tv-consumentprogramma Radar over de winstverdriedubbelaar. Zij zouden nooit zijn gewezen op de risico's van het product. Een aantal particulieren was blijven zitten met grote verliezen. De Autoriteit Financiële Markten, de beurstoezichthouder, is een onderzoek begonnen naar de gang van zaken bij Legio.

Dezer dagen zal de Consumentenbond, in samenwerking met het Haagse advocatenkantoor Barents & Krans, beslissen of er een collectieve rechtszaak wordt begonnen. Het kan de grootste rechtszaak tegen een Nederlandse financiële instelling ooit worden.