KPNQwest onderuit na winstalarm

De koers van KPNQwest is vanochtend dermate gekelderd dat handel in het aandeel niet mogelijk was. Beleggers vrezen een grootschalige schuldsanering waardoor het aantal aandelen fors zal uitbreiden.

Het telecombedrijf heeft een financieel adviseur in de arm genomen en overweegt een omvangrijke schuldsanering. KPNQwest waarschuwde er gisteravond voor dat die operatie mogelijk tot gevolg heeft dat het bedrijf stopt met het doen van rentebetalingen op obligaties. Daarnaast kwam het bedrijf met een winstalarm. Het aandeel noteerde vanmiddag 56 procent lager op 1,03 euro.

De ,,recente dramatische verslechtering'' van de markt noopt tot een bijstelling van zijn verwachtingen, aldus het telecombedrijf in een persbericht. KPNQwest verwacht dat de omzet dit jaar op 1 miljard euro uitkomt, in plaats van de eerder verwachte 1,3 miljard euro. Het resultaat voor rente en afschrijvingen (Ebitda) zal in plaats van 175 miljoen uitkomen op 140 miljoen euro.

Daarmee voegt KPNQwest zich bij een reeks noodlijdende telecombedrijven, zoals Versatel en UPC. KPNQwest, dat kampt met een nettoschuld van 2,2 miljard euro, gaat de laatste maanden gebukt onder een constante stroom slecht nieuws rondom moederbedrijf Qwest. Vorige week waarschuwde Qwest nog voor een minder hoge winst over 2002. Ongeveer tegelijkertijd werd het `koersdoel' van KPNQwest in een analistenrapport op 20 eurocent gezet.

Zakenbank Bear Stearns & Co gaat KPNQwest adviseren over de herstructurering van de balans. KPNQwest overweegt verschillende scenario's, zoals een nieuwe kapitaalinjectie van investeerders of het verkopen van niet-essentiële activiteiten.

Een ander plausibel scenario is het terughalen van schuldpapier in ruil voor nieuwe aandelen. Versatel en UPC proberen ook op deze manier hun schuld te saneren. Obligatiehouders die instemmen met de sanering zien hun initiële investering grotendeels verdampen.

Telecombedrijf KPN, dat nog een belang heeft in KPNQwest van ongeveer 40 procent, liet vanochtend weten dat het in totaal voor 700 miljoen euro is blootgesteld aan KPNQwest. Dat is inclusief een omzetgarantie van 150 miljoen euro die vorig jaar aan KPNQwest is toegezegd.

www.nrc.nl: dossier Telecom