JSF

Nederland is een kleine speler op het wereldtoneel. De gebeurtenissen in Srebrenica tonen aan dat Nederlanders niet eens willen sneuvelen. Terwijl de `terror' van Bush een reden is om nog meer wapens te produceren, proberen de huidige machteloze demissionaire regering en de Tweede Kamer het besluit over de deelname aan de bouw van de nieuwe Amerikaanse militaire straaljager, de Joint Strike Fighter, er snel nog even doorheen te jassen.

Moet die beslissing echt nu genomen worden? Zijn die Amerikanen trouwens nog wel te vertrouwen, als ze er al niet voor terugdeinzen om weer kernwapens te gaan inzetten? Dat ding wordt toch veel te duur? Wat vinden onze Europese partners eigenlijk?

Ons land zou zich alleen moeten richten op humanitaire taken. Als je dan toch militair spul wilt kopen, koop dan grote transportvliegtuigen voor vredesmissies. Misschien kunnen we ooit ergens 10.000 mensen evacueren en echt levens redden. Laat oorlog voeren aan anderen over. Uit de actualiteit blijkt dat wij het niet kunnen en anderen wel.