Heerenveen zeker van plaats in de UEFA Cup

Heerenveen heeft gisteravond met 2-0 gewonnen van FC Groningen, een resultaat waarmee de ploeg zich volgend seizoen weet verzekerd van deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. De Friezen zijn ook nog in de race voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Daarvoor moet Feyenoord vanavond van De Graafschap verliezen en Heerenveen zondag in de Kuip van de Rotterdammers winnen.

Het succes van Heerenveen is vooral de verdienste van trainer De Haan, die de ploeg voor de derde keer in vier jaar naar Europees voetbal leidde. Heerenveen domineerde de wedstrijd, maar kwam door een fout van verdediger Janssen pas na de pauze op voorsprong. De Deen Hakansson ontfutselde hem de bal en scoorde fraai. Twintig minuten later toonde hij opnieuw zijn kwaliteiten door Heerenveen met een hard schot naar een 2-0 voorsprong te schieten.

FC Groningen loopt door de nederlaag nog steeds het risico om aan de nacompetitie te moeten deelnemen. Zondag wacht in Groningen de belangrijke wedstrijd tegen concurrent De Graafschap.

FC Utrecht heeft gisteravond in de aanloop naar de bekerfinale op 12 mei tegen Ajax het zelfvertrouwen opgevijzeld door de competitiewedstrijd tegen AZ met 3-2 te winnen. Voor beide ploegen stond er niet veel op het spel. FC Utrecht verzekerde zich via het bekertoernooi al van Europees voetbal en kan hooguit zesde eindigen. AZ heeft zich al weken stevig genesteld in de middenmoot. Voor de Alkmaarse ploeg scoorden Huiberts en Nelisse, terwijl Gluscevic (2) en Kuyt voor de Utrechtse productie tekenden.