Gestorven om Gods woord te eren

Palestijnse ouders mogen zich zorgen maken dat hun kinderen zelfmoordterroristen worden, in de Arabische wereld wordt het zelfmoordterrorisme als strijdmiddel tegen Israël verheerlijkt. ,,De meisjes van 16 jaar die zelfmoord plegen zijn bloemen'', zei de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika eerder deze week. ,,Wij zijn getuige van een genocide op het Palestijnse volk [..] en niemand kan oordelen over de wegen en middelen van een volk om te strijden tegen een bezetter die beschikt over kernwapens.''

De Saoedische ambassadeur in Londen, Ghazi Algosaibi, een bekende Arabische dichter, schreef een gedicht waarin hij de Palestijnse zelfmoordterroristen verheerlijkte. Zij zijn gestorven ,,om Gods woord te eren'', schreef hij in het korte gedicht `Martelaren' dat 13 april in de Arabische krant Al-Hayat werd gepubliceerd. Hij had het opgedragen aan Ayat Akhras, de 18-jarige Palestijnse die zich op 29 maart in een Jeruzalemse supermarkt opblies. ,,Zeg tegen Ayat, bruid van het paradijs, dat alle schoonheid van de wereld voor haar ogen is.''

Met zijn gedicht haalde hij ongenoegen van de Britse autoriteiten en de woede van Britse joodse groepen over zich heen. Hij antwoordde dat ,,wanneer de Board of Deputies of British Jews de moed heeft om de notoire terroristen als terroristen te bestempelen en de acties van de Israëlische regering in Jenin als oorlogsmisdaden, zal ik gelukkig zijn om mijn standpunt ten aanzien van de Palestijnse strijders aan te passen''. Hij voegde daaraan toe dat de ,,verwoesting van Jenin Attila, koning der Hunnen, trots zou maken''.

Ook de meeste islamitische geestelijken in de Arabische wereld hebben zich nu achter het zelfmoordterrorisme opgesteld, hoewel de islam zelfmoord als zodanig verbiedt. De zeer gezaghebbende sjeik Yussef al-Qaradawi noemde dergelijke operaties eerder deze maand ,,de hoogste vorm van jihad''. Qaradawi, een vertrouwd gezicht op de Arabische televisieschermen, zei dat Israël een militaire maatschappij is waar ,,mannen en vrouwen allen soldaten, binnendringers en bezetters zijn''.