Galerieselectie

FORTUYN/O'BRIEN

Het functioneren van kunst in de openbare ruimte is een steeds terugkerend thema binnen het werk van Fortuyn/O'Brien. Haar kunstopdrachten voor pleinen en parken beperken zich nooit tot zomaar een mooi beeld, maar gaan altijd een dialoog aan met de plek zelf. Zo ontwierp ze reuzenschommels voor het Wilhelminapark in Amsterdam en maakte ze bronzen afgietsels van bomen voor de tuin van het Molendael Ziekenhuis in Baarn. Fortuyn/O'Brien smokkelt de natuur de kunst binnen en andersom. Voor haar tentoonstelling in Galerie Diana Stigter liet de kunstenaar drie kleine kiezels in een andere steensoort uitvergroten. In de kleine tentoonstellingsruimte ligt nu een kiezelsteen van twee meter doorsnee, die met een gewicht van 900 kilo doet denken aan een hunebed.

Beelden van Fortuyn/O'Brien. Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. T/m 24 mei, di t/m za 13-18u.

ANDRÉ VAN BERGEN

In het werk van André van Bergen wordt de wereld op haar kop gezet en krijgen alledaagse voorwerpen opeens heel andere functies. Hij plaatst voordeuren andersom in hun sponningen en hangt gordijnen aan de buitenkant van ramen in plaats van aan de binnenzijde. Ook ontwikkelde hij een draagbare douche waarmee het mogelijk is in de buitenlucht te douchen. Voor een tentoonstelling bij Ellen de Bruijne Projects demonteerde Van Bergen twee jaar geleden de verwarmingsradiatoren van de galerie en bouwde er tweepersoonsbedden van. Nu toont hij in dezelfde galerieruimte zijn nieuwste kunstwerken op een tentoonstelling waarin het onverwachte centraal staat.

Nieuw werk van André van Bergen. Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. T/m 25 mei, di t/m za 13-18u.

ESTHER TIELEMANS

De jonge kunstenaar Esther Tielemans, student aan de Rijksakademie in Amsterdam, schildert idyllische landschappen met felgekleurde bloemen en exotische planten. Haar werken hebben vaak enorme afmetingen en nemen soms een hele wand in beslag, waardoor je als toeschouwer het gevoel krijgt midden in haar verleidelijk geschilderde wereld te staan. Maar Tielemans' weelderige paradijs kent ook een keerzijde: de vegetatie wordt bedreigd door chemische vlekken en donkere, onheilspellende schaduwpartijen. De titel die ze aan haar tentoonstelling bij Galerie Akinci gaf, is veelzeggend: And it all seemed so nice.

Schilderijen van Esther Tielemans. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. 27 april t/m 25 mei, di t/m za 13-18u.

HAAGSE RONDGANG

Aanstaande zondagmiddag zijn ruim twintig galeries en kunstenaarsinitiatieven in Den Haag gelijktijdig geopend tijdens de 23ste editie van de Haagse Rondgang. Met behulp van een plattegrond die gratis verstrekt wordt door alle deelnemende instellingen kan het publiek zelf een wandelroute samenstellen. In veel galeries worden speciale activiteiten georganiseerd en zijn de kunstenaars aanwezig om hun werk toe te lichten. Pulchri Studio verzorgt rondleidingen door haar monumentale gebouw aan het Lange Voorhout en in het kunstenaarsinitiatief Hot Red Lokaal neemt Wilma Marijnissen belangstellenden mee op een tocht langs bijzondere Haagse gebouwen. Om 18u kan er een Kunstmaaltijd genuttigd worden bij Eetbaar, gevestigd op Zuidwal 52b.

Haagse Rondgang. 28 april 13-17u. Inl Stille Veerkade 2, Den Haag of www.haagserondgang.com.

ART PRIMEUR

Ieder jaar trekt een commissie van deskundigen langs alle eindexamenpresentaties van de Nederlandse kunstacademies. De veelbelovendste kunstenaars worden uitgenodigd om hun werk te laten zien op Art Primeur, een tentoonstelling die vandaag van start gaat op vier locaties in Dordrecht.

Naast de kunstwerken van 26 Nederlandse deelnemers toont Art Primeur dit jaar ook werk van zojuist afgestudeerd talent uit Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en Slowakije.

Art Primeur. Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180, Dordrecht. T/m 20 mei, wo t/m zo 12-17u. Iedere zondag start er om 14u een rondleiding vanuit het CBK.