`Franse Bouygues wil HBG kopen'

Het Franse bouw- en telecomconsortium Bouygues wil de Rijswijkse bouwonderneming HBG overnemen en onderhandelt daarover met HBG's Spaanse moederbedrijf Dragados. De eveneens Spaanse bouwer ACS, die eind vorige week een beslissend belang in Dragados kocht, heeft volgens verschillende bronnen geen belangstelling om met HBG door te gaan.

Dat meldden vanochtend verscheidene Spaanse financiële dagbladen. Zowel HBG als Bouygues ontkennen de berichten. ,,Wij gaan gewoon op de ingeslagen koers verder'', zegt een HBG-woorvoerder. ,,Als we iets beginnen, maken we het ook af.'' Volgens de Bouygues-woordvoerder is het concern ,,echt niet geïnteresseerd'' in een overname van HBG.

ACS kocht vorige week op verrassende wijze een 23,5-procents belang in Dragados. Daarmee is Dragados, sinds vorige week eigenaar van HBG, in handen gekomen van ACS. Diens topman, tevens voorzitter van voetbalclub Real Madrid, F. Pérez heeft de aanhoudende geruchten over een mogelijke verkoop van HBG niet ontkent. De aankoop van HBG is gerealiseerd door de inmiddels opgestapte Dragados-bestuursvoorzitter S. Foncillas.

Volgens La Gaceta de Negocios zou binnen enkele dagen een overeenstemming over de verkoop mogelijk kunnen zijn. Daarmee zou de Spaanse bouwer ACS zich bevrijden van een deel van de schuldenlast. ACS was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Inmiddels is A. García Ferrer benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van Dragados, waar hij al werkte. Na het aftreden van de vorige bestuursvoorzitter Foncillas werd gevreesd dat ACS de post zou opeisen bij Dragados voor een bestuurder uit eigen gelederen voor. ACS heeft eerder zeven van de dertien commissariaten bij Dragados opgeëist.

De Spaanse mededingingsautoriteiten hebben bepaald dat de aankoop van het Dragados-aandelenpakket door ACS niet leidt tot een monopoliepositie. Wel wordt overwogen ACS een boete op te leggen omdat het bedrijf de aankoop van Dragados niet tijdig heeft gemeld.