Fortuyn uit gratie bij LN

Ze zijn eruit bij Leefbaar Nederland: voormalig partijkampioen Pim Fortuyn is een ,,mogelijke wolf in schaapskleren.'' Het citaat kwam gisteren via een elektronisch persbericht van Leefbaar Nederland-lijsttrekker Fred Teeven. Drie weken voor de verkiezingen opent hij de aanval op zijn voorganger, die hij ,,onbetrouwbaar en onberekenbaar'' noemt. Volgens Teeven zijn er weliswaar ,,nog steeds vele punten'' waarop Fortuyn het verkiezingsprogramma van Leefbaar Nederland steunt, maar is hij er na de breuk met de partij mee vandoor gegaan. Gevolg: te veel verwarring in het land over wat zíjn partij wil en ,,welke ideeën daarbij toegeschreven worden aan Pim Fortuyn''.

Teeven wil de verwarring verhelpen door een `groot publieksdebat' met Fortuyn ,,op een in onderling overleg vast te stellen datum'' voor de verkiezingen.

Het verloop daarvan staat voor Leefbaar overigens al vast: Teeven en Fortuyn moeten gemeenschappelijk uitdragen dat ze tegen Paars zijn, én duidelijk maken dat Fortuyn rechts van de VVD staat en Leefbaar Nederland de échte vernieuwingsbeweging is.