Duitsland

Hatakeyama's versleten natuur

Het vluchtige is eruit. Op de foto's van Naoya Hatakeyama staat de wereld stil. Niet dat hij idylles najaagt. In plaats van te zwelgen in een tijdloos paradijs registreert hij het eroderende heden. Landschappen vol wonden toont hij, eindeloze stadswoestijnen en versleten hellingen. Hatakeyama is de cartograaf van een gedenatureerde natuur, hij zoekt de keerzijden op van onze civilisatie, zonder aan te klagen. Voor zijn laatste serie daalde hij af in de riolen van Tokyo, waar bijtend oranje en giftig blauw het water kleuren. De 44-jarige heeft voor het eerst een solo-expositie in Europa: in de herfst komt zijn werk naar Amsterdam.

T/m 19 mei is het te zien in Hannover. Kunstverein, Sopheinstr. 2. Di-zo 11-17u, wo 11-21u. Inl 00-49511324594 of www.kunstverein-hannover.kulturserver.de

Slagveldmuseum

Vanaf de toren heb je het beste uitzicht. In het zuiden ligt de `Kalkrieser Berg', in het noorden het `Grosse Moor' en helemaal beneden vielen bijna 2000 jaar geleden de Germanen de Romeinen aan. Je ziet hoe de barbaren hun lansen in de lijven van de ontzette soldaten boorden, je hoort de angstkreten en het gejuich van de overwinnaars. Bijna zeker is dat hier, niet ver van Osnabrück, de beroemde veldslag van het Teutoburger Woud woedde. Midden in dit historische landschap staat nu een museum. Het nieuwe `Archäologiepark Kalkriese' is volgens de ontwerpers een sensatie. De bezoekers komen in een thriller terecht, met een virtuele detective en vele raadsels.

Venner Strasse 69, Bramsche/Kalkriese. Dag 10-18u; inl 00-49546892040 of www.kalkriese-varusschlacht.de

En verder

European Media Art Festival t/m 28 april in Osnabrück 00-4954121658; @7000 Jahre Persische Kunst - Meisterwerke aus dem Iranischen Nationalmuseum Teheran@ t/m 26 mei in in de Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn 00-492289171-0; Picasso und die Kunstgeschichte t/m 26 mei in de Städtische Museen, Heilbronn 00-497131562295.