Dollar komt onder druk, beurskoersen schrikken

De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen gezakt tot zijn laagste niveau sinds begin januari en de Europese effectenbeurzen moesten ver terug, in een sfeer van teleurstelling op de financiële markten over het tempo van het economische herstel in de Verenigde Staten. De AEX-index verloor vanochtend ruim 1,8 procent, tot minder dan 512 punten.

Directe aanleiding tot de verslechterde stemming waren de gisteren gepubliceerde orders voor duurzame goederen in de VS. Die daalden in april met 0,6 procent na vier maanden achtereen te zijn aangetrokken. Ook maakten de Amerikaanse centrale banken gisteravond in hun periodieke overzicht van de regio's van de economie, het zogenoemde beige book, gewag van een aarzelend tempo van het economisch herstel in sommige regio`s.

De dollar verloor vanmorgen bijna een procent terrein op de euro, van 0,8916 dollar per euro tot 0,8981 dollar. De valutahandel schudde een tegenvallende Duitse Ifo-index over het Duitse economische klimaat in april af. De Ifo-index zakte van 91,5 punten naar 90,5 punten. Ook tegenover de Japanse yen en de Zwitserse franc verloor de dollar in waarde, evenals tegenover de Australische dollar en de Canadese dollar. De centrale banken van Australië en Canada hebben hun rente onlangs verhoogd, hetgeen hun munten onaantrekkelijker kan maken.

Het sentiment leek zich vanmorgen over een breed front tegen de dollar te keren. Hoewel het forse tekort op de Amerikaanse betalingsbalans van 4 procent van het bruto binnenlands product zich nu al enkele jaren voordoet, wordt het de laatste dagen op de valutamarkt steeds meer beschouwd als een probleem. Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die vanmorgen een voorlopige versie publiceerde van zijn halfjaarlijkse Economic Outlook, vestigde de aandacht op het Amerikaanse tekort.

Gisteren sloot het Dow-Jonesgemiddelde op Wall Street opnieuw lager. De index staat nu nog maar 30 punten boven de grens van 10.000 punten. In Amsterdam daalden vooral de koersen van telecom- en technologiefondsen fors. Slechts vier AEX-fondsen boekten koerswinst.