Argentinië herstelt mogelijk koppeling van peso aan dollar

De Argentijnse president Eduardo Duhalde, die vecht voor zijn politieke leven, zinspeelt op een mogelijke terugkeer naar de vaste koppeling van de Argentijnse peso aan de Amerikaanse dollar.

Sinds de koppeling in januari werd losgelaten, is de peso met 70 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Tegenover een lokale televisiezender zei Duhalde gisteren dat terugkeer naar de koppeling ,,mogelijk'' is om de inflatie, de sociale onrust en een ineenstorting van de banken tegen te gaan.

Maar herstel van de koppeling zou volgens waarnemers het land de laatste hoop ontnemen nog hulp te krijgen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

Duhaldo zou erop gokken dat geen hulp van het IMF altijd nog minder erg is dan een inflatie die massale sociale onrust teweegbrengt, waardoor hij wordt gedwongen af te treden.

Het IMF en de internationale crediteuren zien de flexibele wisselkoers als de beste manier om het land er bovenop te helpen, en de echte problemen zijn volgens hen de overmatige staatsuitgaven – vooral van de provincies – en de ruziënde politici. Duhalde beloofde gisteren dat hij met de machtige gouverneurs van de provincies afspraken zal maken over bezuinigingen – zoals het IMF onder aanvoering van Washington eist, wil het land nieuwe leningen krijgen. Maar de gouverneurs zijn tot dusver weinig genegen daaraan mee te werken en hebben gisteren alleen maar vage beloften aan Duhalde gedaan.

Intussen keurde gisteren de Senaat een nieuwe wet goed die het mogelijk moet maken weer geld van de bank op te nemen, mits het Hooggerechtshof daartoe toestemming geeft. Volgens waarnemers is dit een uitstelpoging om de banken meer lucht te geven. Sinds eind vorige week zijn alle banktegoeden bevroren en kunnen de Argentijnen helemaal geen geld meer van de banken opnemen. Dat is gebeurd uit vrees voor de gevolgen van rechterlijke uitspraken ten gunste van Argentijnse klagers die eisten dat ze weer toegang tot hun rekeningen krijgen. Dat zou namelijk een nieuwe run op de banken teweeg kunnen brengen.

Volgens sommige bronnen in Argentinië gonst het intussen van de geruchten dat er sprake is van een intrige tegen president Duhalde met als doel hem ten val te brengen.