Zwart-geldzaak rond Spaanse bank

Het openbaar ministerie wil de Spaanse staatssecretaris voor belastingen, Estanislao Rodríguez Ponga vervolgen wegens manipulaties met zwart geld in de zaak tegen de Spaanse grootbank BBVA. Ponga, die wordt gezien als de auteur van een handleiding van de zwart-geldproducten bij de bank, weigert af te treden en is naar eigen zeggen het slachtoffer van een ,,politieke manipulatie''. Onderzoeksrechter Baltasar Garzón moet nu beslissen of Ponga, die samen met 27 andere al dan niet voormalige topmannen van de bank voorkomt op een lijst van potentiële verdachten, voor vervolging in aanmerking komt.

Het schandaal rond de Spaanse grootbank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) barstte begin deze maand los. Toen werd publiek dat de centrale bank had ontdekt dat de BBVA een aantal geheime rekeningen aanhield in belastingparadijzen waar een kleine 230 miljoen euro op was gestald. Het openbaar ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Op de lange lijst met verdachten staat onder meer de voormalige bestuursvoorzitter Emilio Ybarra, zijn vroegere tweede man, Pedro Luis Uriarte en de huidige gedelegeerde commissaris en nummer twee in de bank, José Ignacio Goirigolzarri. Onder de commissarissen die het openbaar ministerie wil aanklagen bevindt zich Alfonso Cortina, de huidige bestuursvoorzitter van de Spaanse oliemultinational Repsol.

Het schandaal rond de BBVA raakt een spil in de politiek-financiële macht in Spanje. Samen met de bank Santander Central Hispano is de BBVA de grootste bank. Traditioneel zijn de banken de grootaandeelhouders van de belangrijke bedrijven in het land. De regering van premier Aznar kent nogal wat politieke vrienden in de huidige top. De verdachten worden in het onderzoek beschuldigd van het opzetten van een zwart-geldstructuur middels brievenbusmaatschappijen in belastingparadijzen. Daarop zouden onder meer stortingen hebben plaatsgehad voor aanvullende pensioenrechten voor bestuurders.

Het schandaal, dat nu al weken als een financieel-politieke veenbrand voortwoekert, lijkt ook de Spaanse tak van het accountantsbureau Andersen te raken. Volgens het dagblad El Mundo hebben de accountants het met de voormalige top van de grootbank BBVA op een akkoordje gegooid om de transacties naar de belastingparadijzen buiten het officiële jaarverslag te houden. In een officiële verklaring die het accountantsbureau inmiddels heeft gepubliceerd, wordt iedere overeenkomst met de bank omtrent het zwarte geld ten stelligste ontkend.