Zwaargehavend gaat Tineke verder

Voor Tineke Netelebos, die deze week twee keer hard onderuitgehaald werd, is het een zware week.

Een enkel Kamerlid toonde aarzelend watmededogen. Moet het nou zo hard? Heeft Tineke Netelenbos zoveel afkeuring wel verdiend? Zelf stelde ze vast: ,,It's all in the game'' en zeker in zo'n laatste vergaderweek voor het verkiezingsreces lopen de emoties hoog op. Waarna meestal blijkt dat het gespeeld is, doordat politici zulke slechte acteurs zijn.

Over enkele dagen zullen het contract over de JSF en het NIOD-rapport alle aandacht opeisen, maar tot vandaag kan worden gesproken van ,,de week van Netelenbos'', waarin ze twee keer onderuitging. Volgens haar partijgenoten in de Tweede Kamer en in de Provinciale Staten van Noord-Holland was de minister van Verkeer en Waterstaat zelfs twee maal het slachtoffer van een politieke moordaanslag. Ze heeft die overleefd en gaat, zo kondigde ze voor de camera's aan, opgewekt de campagne in. Netelenbos staat sinds december vorig jaar hoog op de PvdA-lijst: nummer 6. Weliswaar niet zo hoog als ze zelf had gedacht (nummer 3), maar als derde vrouw in de top-10 mag je je toch een kandidaat van formaat voelen.

Toch lijkt die verschuiving naar de zesde plaats, achter Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven en staatssecretaris Vliegenthart al het begin te zijn geweest van een afbladderringsproces. Het beeld dat `Turbo Tineke' geschikt is om de eerste vrouwelijke minister-president te worden, ligt geheel in gruzelementen. Spoorwegen, autowegen, Schiphol, de belangrijkste kwesties op haar terrein veranderden de afgelopen maanden in een rare struikelpartij.

Netelenbos heeft de eerste aanslag afgelopen maandag niet voorzien. In het provinciehuis van Haarlem stemde een meerderheid van de Statenleden onverwachts tegen haar kandidatuur voor de functie van commissaris van de koningin.

De tweede aanslag werd bijna drie maanden geleden aangekondigd. Tijdens een commissievergadering op 28 januari leverde VVD-verkeersspecialist Pieter Hofstra vernietigende kritiek op het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP), ook wel aangeduid met het meesterstuk van de PvdAminister. Zo kan het niet, concludeerde Hofstra en hij noemde het plan ,,niet beslisrijp en onrealistisch'', vooral omdat de financiële onderbouwing ontoereikend was. Gisteren tijdens de eindstemming over het NVVP herhaalde hij zijn beoordeling en stemde logischerwijs tegen. CDA, GroenLinks en de ChristenUnie kozen – soms om heel andere reden overigens – zijn kant. Als goedbedoelende amateurs probeerden het PvdA-Kamerlid Dijsselbloem en de minister nog iets van het stuk te redden. ,,De VVD heeft vandaag onverwacht tegen het NVVP gestemd'', liet Dijsselbloem in een schriftelijke verklaring weten. Hij zat eind januari naast Hofstra toen die het stuk naar de prullenbak schoof. Netelenbos riep over het liberale oordeel: ,,Allemaal leugens'', maar ze stond opvallend alleen op de stoep van haar ministerie.

Het campagneteam van de PvdA breekt zich intussen het hoofd wat men aan moet met deze zwaargehavende kandidaat.