Worstelaar in harem

Hoewel The Scorpion King voortkomt uit The Mummy Returns, waarin het door beroepsworstelaar The Rock alias Dwayne Johnson gespeelde personage werd geïntroduceerd, hoort het niet tot het grootscheepse horrorgenre. The Scorpion King, geproduceerd en geschreven door Mummy-regisseur Stephen Sommers en geregisseerd door B-filmspecialist Chuck Russell, is een ouderwetse bijbelfilm.

Gesitueerd in een niet nader genoemde periode van de oudheid, in een stad die Gomorrah heet, probeert de kwade koning Memnon zijn heerschappij te vestigen over de nomaden. Huurling Matthayus alias de Schorpioenenkoning steekt daar een stokje voor. Alleen de religie ontbreekt in deze nieuwe visie op het Oude Testament. Het gaat er namelijk niet meer om dat het Goede het Kwade overwint, maar om een zo spectaculair mogelijke verbeelding te bieden van alle soorten kwaad. Die wrede, antieke wereld biedt gruwelen genoeg.

Wie steelt, ziet zijn hand worden afgehakt; andere misdadigers worden gestraft door ze door mieren op te laten eten. En in de harem van Gomorrah geeft de komst van een robuuste vreemdeling aanleiding tot veel plezier.

Het amorele genoegen straalt af van deze zelfbewuste exploitatiefilm, zonder grote sterren of dure trucages.

Het is een matineefilm van het oude soort, waarin zelfs de moraal niet meer geveinsd hoeft te worden: een verademing na de luidruchtige pretenties van The Mummy en The Mummy Returns.

The Scorpion King. Regie: Chuck Russell. Met: The Rock, Michael Clarke Duncan, Kelly Hu, Steven Brand, Bernard Hill, Ralf Moeller. In 85 bioscopen.