Wie is waar

Roland Pelle (49) is directeur af bij Basismedia, een dochter van De Telegraaf en uitgever van de gratis openbaarvervoerkrant Spits. Volgens concurrent Metro is Pelle ontslagen, maar zelf wil hij dat niet bevestigen of ontkennen. De Telegraaf weigert eveneens tekst en uitleg te geven over zijn vertrek.

De tot chemisch ingenieur opgeleide Pelle is anderhalf jaar directeur geweest van Spits. In die tijd beleefde de krant op tabloidformaat een oplagestijging van rond de 100.000 naar ruim 400.000 nu. Winstgevend is Spits echter niet. Pelle was eerder directeur bij Het Parool, een uitgave van PCM Uitgevers. Daar vertrok hij eind 1999 na een conflict over de commerciële koers van de Amsterdamse krant. Pelle ging vervolgens op sabbatsverlof. ,,Ik heb een cursus e-commerce gedaan aan de Erasmus Universiteit'', vertelt hij. ,,Dat was nog in de tijd van `hoe rijk te worden door veel geld te verliezen'.'' Vervolgens ging hij Spits leiden.

Wat nu? ,,Geen idee. In elk geval iets in de informatie-industrie. Daar voel ik mij het meest thuis.'' Pelle wordt bij De Telegraaf opgevolgd door de 33-jarige Rob Eijkelenkamp, die sinds anderhalf jaar bij het krantenconcern werkt. Daarvoor zat hij bij Deloitte Consulting.

De 48-jarige Theo Dijkstra is benoemd tot bijzonder hoogleraar `Econometrische methoden van het maatschappelijk verantwoord beleggen', een nieuwe leerstoel aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dijkstra is ook hoofd research van de vermogensbeheerder SNS Asset Management, waar hij vijf dagen per week werkt. Daarnaast gaat hij anderhalve dag per week aan de universiteit werken. Hoe gaat hij dat doen? ,,Er zit synergie tussen beide functies'', vertelt Dijkstra. En inderdaad, de leerstoel wordt gesponsord door zijn werkgever, bankverzekeraar SNS Reaal.

Volgens Dijkstra, een econometrist die in 1981 promoveerde op `latente variabelen waarvan duurzaamheid een voorbeeld is', heeft vermogensbeheerder SNS drie jaar geleden gekozen voor maatschappelijk beleggen. Doet hij dat zelf ook? ,,Als vermogensbeheerder ben ik beperkt, maar ik beleg ook duurzaam. Hoewel, ik geloof niet dat mijn beleggingshypotheek volledig duurzaam is.''

De geplaagde accountants- en adviesorganisatie Andersen Nederland, zojuist ingelijfd door Deloitte & Touche, heeft drie fiscalisten verloren. Zij gaan een fiscale praktijk opzetten bij de Nederlandse vestiging van advocatenkantoor Lovells, de Britse juristenfirma die een jaar geleden het Amsterdamse Ekelmans Den Hollander inlijfde. Het nieuwe team zal worden geleid door de 34-jarige Anton Louwinger, die slechts negen maanden bij Andersen heeft gebivakkeerd. Het Enron-effect? ,,Nee. Er kwam een mooi aanbod voorbij. Dat pak je dan'', zegt Louwinger. ,,In een kleinere organisatie heb je nu eenmaal meer invloed dan bij een grote.''

Bij bierbrouwer Heineken werkt de verjonging van de raad van bestuur ook de andere kant op. Kwamen er eerst in korte tijd drie nieuwe jongelingen binnenmarcheren (Jean François van Bosmeer, Marc Bolland en René Hooft Graafland, respectievelijk 39, 41 en 45 jaar), nu stapt een lid van de oude garde op. Bestuurder Guus Lubsen, 58 jaar, gaat eind dit jaar met vervroegd pensioen. Lubsen zit sinds 1995 in de raad van bestuur van Heineken en was onder meer verantwoordelijk voor automatisering, Afrika en het Midden-Oosten.

Mark Houben, personalia@nrc.nl