Weinig charismatische adjudant

Opvallend snel en geruisloos, nog voordat premier Lionel Jospin gisterochtend afscheid kwam nemen van zijn partijleden, heeft de PS, de Franse socialistische partij, François Hollande benoemd tot nieuwe aanvoerder. Of hij dat blijft, is nog niet zeker, maar Hollande gaat in elk geval de campagne leiden voor de verkiezingen voor de Assemblée, op 9 en 16 juni. Hollande (1954) is sinds 1997 eerste secretaris van de partij.

Zijn benoeming wordt algemeen gezien als een bezwering van een eventuele crisis in de partij, na de zo rampzalige eerste ronde van de presidentsverkiezingen, afgelopen zondag. Daarbij werd premier Jospin, gedoodverfd rivaal van president Jacques Chirac in de tweede ronde, verslagen door de extreem-rechtse kandidaat Jean-Marie Le Pen. Behalve de campagne leiden zal Hollande de nodige diplomatie moeten betrachten om met wat nu al `verenigd links' genoemd wordt, een parlementaire meerderheid van linkse partijen te smeden.

De benoeming van Hollande betekent vooral dat anderen niet benoemd zijn. Aan iedere andere kandidaat voor de functie van campagneleider kleefden bezwaren. Zo maakten de ministers Laurent Fabius en Pierre Moscovici deel uit van Jospins campagneteam. Moscovici schreef het verkiezingsprogramma. Ook oud-minister van Landbouw Jean Glavany, bekend om zijn briljante kwaliteiten, was als leider van Jospins campagne uitgesloten. Hetzelfde gold voor de oud-ministers Martine Aubry en Dominique Strauss-Kahn, die tijdens de campagne Jospins woordvoerders waren. Aubry wordt bovendien beschouwd als te marxistisch en te rigide. Strauss-Kahn en Fabius zijn op hun beurt te liberaal, juist nu Jospins verlies mede te wijten lijkt aan een te weinig linkse koers van de partij, waardoor extreem-linkse kandidaten tien procent van de stemmen trokken in de eerste ronde.

Hollande heeft gestudeerd aan de ENA, de hogeschool waar een groot deel van de Franse politieke elite is gevormd. Behalve lid van de Assemblée is Hollande burgemeester van Tulle, in de Corrèze. Hij lijkt een typische adjudant, een `tweede man' een indruk die wellicht ontstaan is omdat hij dat vijf jaar was. Altijd correct en rustig, niet bepaald charismatisch, maar in staat de vinger op de zere plek te leggen, met name in zijn kritiek op Chirac.

Hollande heeft al aangekondigd in de tweede ronde ,,op persoonlijke titel'' te stemmen voor Chirac, ,,onze tegenstander in de democratische arena'', maar een ,,republikeins kandidaat''. Le Pen noemde hij ,,een gevaar voor de Republiek''.