Website voor literatuur geopend

De website Literatuurplein is gisteren, op de Dag van het Boek, geopend door demissionair staatssecretaris van Cultuur F. van der Ploeg. De site bevat onder meer literair nieuws, een literaire agenda, een bibliografie van Nederlandse auteurs, een overzicht van literaire prijzen, een literaire personenbank (schrijvers, critici en juryleden), een adressenbank en de teksten van de rubriek Litterair op NOS Teletekst. De site is een initiatief van het NBLC, de Vereniging van Openbare Bibliotheken en heeft de ambitie uit te groeien tot een portaalsite voor literatuur.

Verdieping wordt geboden door het aanbod van circa 230 essays over auteurs uit de monografieƫnserie Uitgelezen. Zoeken op de locatie in een boek is mogelijk door een doorklikbare wereldkaart. Zo kan bijvoorbeeld een lijst met romans die zich afspelen in Dublin worden samengesteld. De site wordt binnenkort verrijkt met filmpjes over schrijvers en met rubrieken als `De lezer van de week' en `De virtuele leeskring'.

De website is ,,potentieel een rijke schat'' en ,,een fantastisch voorbeeld van bibliothecaire vernieuwing'', aldus een verlate staatssecretaris (,,De Koningin heeft ons gevraagd alle zaken die in het landsbelang zijn af te handelen. Dat is nieuw voor dit kabinet.''). In zijn beleidsstuk `Bibliotheken in beweging' pleitte Van der Ploeg begin deze maand voor meer aandacht voor de vraag van burgers en investeringen in ict door bibliotheken. Hij erkende dat het ,,ambitieniveau'' van het stuk ,,te laag'' was, maar beloofde bij de overdracht van zijn portefeuille de belangen van de bibliotheken goed ,,op het netvlies'' van zijn opvolger te brengen.