Vrijspraak in Puttense moordzaak

Herman Du Bois en Wilco Viets, die zeven jaar vastzaten voor verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994 in Putten, zijn daarvan vanmorgen vrijgesproken door het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof vernietigde het arrest van het hof Arnhem, dat de twee Puttenaren in 1995 elk veroordeelde tot tien jaar cel.

Du Bois (41) en Viets (31), die vorig jaar uit de gevangenis kwamen, hielden vol onschuldig te zijn, hoewel ze eerder bij de politie en rechter-commissaris hadden bekend. Christel Ambrosius werd op 9 januari 1994 in het huisje van haar oma in Putten verkracht en door wurging en messteken om het leven gebracht. Er zijn volgens het hof geen bewijzen dat Du Bois en Viets op de bewuste zondagmiddag Christel hebben ontmoet of in het huisje zijn geweest. Sporen van hen zijn niet gevonden; het DNA van de spermavlek op het slachtoffer is niet van de twee verdachten. Het hof acht het onwaarschijnlijk dat dit sperma door `versleping' naar buiten is geperst, een verklaring die voor het Arnhemse hof nog als bewijsmiddel gold.

Verder heeft geen van de getuigen de verdachten bij of in het huisje gezien. Het hof plaatst vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de bekennende en veelal gelijkluidende verklaringen van Du Bois, Viets en de getuigen Gerrit Schuchard en Willem Bettink. De laatste twee zeiden dat ze door het raam Viets en Du Bois in het huisje met Christel hadden gezien. Het hof vindt het aannemelijk dat de verdachten door de ,,buitengewoon lange verhoren'' gedesoriënteerd raakten.

Viets, vanmorgen niet bij de uitspraak omdat zijn vrouw gisteren is bevallen van een dochter, zou zich volgens het hof ,,intens met fantasieën hebben beziggehouden''. Het hof trekt de integriteit van de verbalisanten niet in twijfel. Maar vindt dat het opsporingsonderzoek alleen was gericht op het onderbouwen van de verdenking van Du Bois en Viets. De gedetailleerde verklaringen die zij aflegden, verklaart het hof uit het feit dat kort na de moord in de regionale pers en in het dorp veel details werden gepubliceerd, zoals een fietsspoor in de aangeharkte inrit voor de woning.

Verder oordeelde het hof dat een motief voor de verdachten ontbreekt en is het voorwerp waarmee de steekwonden in de hals van het slachtoffer zijn toegebracht nooit gevonden. Advocaat G.J. Knoops noemde het bijzonder dat het hof twee uur de tijd nam om uit te leggen waarom het tot vrijspraak was gekomen. ,,Dat heeft het hof in Arnhem nooit gedaan. Het betekent wel dat de dader nog vrij rondloopt. We hopen dat het OM het onderzoek heropent.'' De twee verdachten dienen een schadeclaim in voor de zeven jaar dat ze onschuldig vastzaten. Over de hoogte wilde Knoops geen uitspraak doen. ,,Hoe blij we ook zijn, dat zou niet kies zijn. Vooral ook omdat deze vrijspraak een klap voor de familie van Christel moet zijn.''