Vloek van de U-boot

De Deense jeugdfilm Beyond is een avonturenfilm met een bovennatuurlijke inslag, waarbij kinderen tussen neus en lippen door leren dat er méér is tussen hemel en aarde. Op zomers bezoek bij hun opa, die leeft op een oude, afgebladderde vissersboot, duiken de broers Christian en Ask naar goud dat verborgen ligt in een Duitse U-boot. Hierbij wedijveren ze met een professioneel duikteam dat, uitgerust met de nieuwste technologische apparatuur, de zeebodem aftast. Een schimmig, bijna altijd in schaduwen gehuld figuur staat aan de leiding van het duikproject, dat het, ondanks de hoogwaardige techniek aan boord, aflegt tegen de aftandse vissersboot en de pubers.

Het verhaal van Beyond is op zichzelf aardig genoeg voor een spannende film: de duikscènes zijn vaardig in beeld gebracht en de motieven van de andere partij blijven lang in nevelen gehuld zit er echt goud in de onderzeeër? Maar dit wordt tenietgedaan door de film een The Abyss-achtige subplot te geven over ronddolende zielen, fluisterende stemmen en andere paranormale verschijnselen die verborgen zitten in de U-boot. De moeder van de zoons zij is verpleegster en staat aan de kant van de ratio leert dat niet alles in het leven verklaarbaar is. Deze thematiek voelt te kunstmatig aangeplakt aan, en overtuigt daardoor nauwelijks. Evenmin als het einde: de 17-jarige Christian betoont zich in de climax een echte man, en mag als beloning de borsten van het buurmeisje aanschouwen.

Beyond (Dykkerne). Regie: Åke Sandgren. Met: Robert Hansen, Ralf J. Hollander, Otto Brandenburg, Braad Owe, Jesper Asholt. In: Rialto, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam, Haags Filmhuis.