Vijfde minister Economie in jaar weg in Argentinië

De crisis die Argentinië teistert heeft gisteren een nieuw dieptepunt bereikt. De Argentijnse minister van Economie, Jorge Remes Lenicov, is afgetreden, nadat hij niet in staat bleek voldoende steun in het parlement te krijgen voor zijn reddingsplan voor de Argentijnse banken. Daarmee is president Duhalde terug bij af en lijken de kansen op nieuwe steun van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voorlopig verkeken.

Remes, de vijfde minister van Economie in één jaar tijd, kreeg forse kritiek op zijn plan om circa 29 miljard dollar aan bevroren banktegoeden om te zetten in staatsobligaties. De regering wil daarmee de benarde financiële positie van de banken verlichten, die het gehele financiële systeem in Argentinië bedreigt. Nog altijd willen Argentijnen massaal hun geld opnemen om er zeker van te zijn dat ze het niet kwijtraken.

Demonstranten voor het parlementsgebouw reageerden gisteren opgelucht op het aftreden van de minister.

De woede is groot in Argentinië doordat de overheid in afwachting van goedkeuring van het plan van Remes Lenicov de banken en wisselkantoren heeft gesloten. Veel parlementsleden vinden dit chantage, terwijl de bevolking zich steeds meer in het nauw gebracht voelt.

Ook de onrust in de straten van het land begint weer de kop op te steken. Linkse partijen, verenigingen van werklozen en mensenrechtenorganisaties hebben voor morgen een grote mars aangekondigd naar het presidentiële paleis ,,om het aftreden van president Eduardo Duhalde te eisen''.

Gisteren verzamelden zich al duizenden rekeninghouders voor het Congres met potten en pannen om te protesteren tegen de plannen om banktegoeden om te zetten in staatsobligaties. Ook trokken circa duizend werklozen naar het gemeentehuis Lomas de Zamora, de thuisbasis van president Duhalde. Zij vroegen om voedsel.

Velen verwachten dat Duhalde vervroegde presidentsverkiezingen zal aankondigen in een poging een uitweg te vinden in de crisis waarin Argentinië zich al maanden bevindt. Sinds eind vorig jaar is het land feitelijk failliet en betaalt rente noch aflossing over een schuld van 143 miljard dollar.

Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden in Argentinië moeten zich voor de uitbetaling van hun maandelijkse toelage wenden tot de politie en de postkantoren. Dat meldde het Argentijnse persbureau DyN gisteravond. Banken die normaal gesproken de bedragen uitkeren, blijven vandaag gesloten. Volgens onbevestigde berichten zouden de instellingen bang zijn dat mensen door een gerechtelijke uitspraak ook aanspraak willen maken op hun sinds december bevroren spaartegoeden.