Verkeersplan Netelenbos weggestemd

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich gekeerd tegen het verkeers- en vervoersbeleid van minister Netelenbos. VVD, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie stemden gisteren, zoals eind januari aangekondigd, tegen het Nationaal Verkeers- en Vervoersplan, waarin staat beschreven wat er tot 2020 op het gebied van de infrastructuur moet gebeuren.

Netelenbos reageerde woedend en beschuldigde de VVD van ,,leugens''. De liberalen tonen zo volgens haar hun angst voor de kiezer en de slechte peilingen. Zij vindt het onverantwoord dat plannen voor nieuwe wegen of voor het doortrekken van bestaande, zoals de A4 bij Delft of een nieuwe Coentunnel, nu weer op de lange baan worden geschoven. Haar PvdA-partijgenoot Dijsselboem beschuldigde de liberalen van ,,een politieke moord''. Eerder deze week gebruikte PvdA-fractieleider en Noord-Hollands Statenlid Van der Paard dezelfde kwalificatie nadat Netelenbos was weggestemd als kandidaat-commissaris van de koningin.

De stemmen tegen het Verkeersplan gisteren van de VVD, maar ook van de andere fracties, kwamen niet onverwachts. Op 28 januari veegde VVD-woordvoerder Hofstra het plan tijdens een commissievergadering met de verkeersspecialisten van de fracties al van tafel. Zijn belangrijkste bezwaar van toen gaf gisteren ook weer de doorslag: de financiële onderbouwing ontbreekt. ,,Eén zinnetje in een nota van 300 pagina's'', aldus Hofstra. ,,Hoe de lightrail-plannen in de Randstad moeten worden gefinancierd is volstrekt onduidelijk en hetzelfde geldt voor de Zuiderzeelijn.''

De woede van de minister doet Hofstra af met: ,,Ze blaast de ballon wel erg op.'' Zijn collega Eurlings (CDA): ,,Ze gedraagt zich als een kind dat het speeltje is afgepakt.'' Volgens Hofstra kan Netelenbos met het demissionaire kabinet de verkeersplannen nog aanzienlijk verbeteren, doordat de vele inspraakrondes en het overleg met lagere overheden niet over hoeven te worden gedaan.