Van Aartsen wilde niet

Sommige ministers van het kabinet-Kok II zijn eerder deze maand niet afgetreden om het Srebrenica-rapport, maar wegens het aftreden van premier Kok. Dat zegt minister Van Aartsen (Buitenlandse zaken, VVD) in een vraaggesprek met Wordt vervolgd, het maandblad van Amnesty in Nederland.

Volgens van Aartsen ,,is er ruimte om de val van het kabinet, zo kort voor de verkiezingen, met enig cynisme te bekijken''. Van Aartsen geeft ex-VVD-leider Bolkestein, die de val van Kok II onnodig vond, ,,volledig gelijk''.

Volgens Van Aartsen heeft Kok ,,iets mistigs gezegd'' over het aftreden van het kabinet. Zo ontstond de indruk dat alle bewindslieden de conclusies van het NIOD deelden. Van Aartsen: ,,Voor mijzelf sprekend vind ik dat we die conclusies er niet aan hadden hoeven te verbinden. Het NIOD-rapport bracht (...) niet zoveel nieuws ten opzichte van wat al eerder was besproken en ook al in de Kamer was behandeld bij het rapport-Bakker (...).''